İstanbul Valiliğini basmadan dönen Yarbay tahliye edildi

15 Temmuz işgal girişiminde İstanbul Valiliğini bastığı gerekçesiyle yargılanan dönemin yarbayı Recep Karaçam tahliye edildi. Recep Karaçam’ın “tatbikat ve eğitim” talimatı üzerine birliğiyle kışladan dışarı çıktığı, İstanbul Valiliği önüne geldiğinde ise daha üst amirlerini arayarak “Komutanım, bu bir eğitim değilse ben birliğimi alıp geri dönüyorum” dediği ve birliğini alıp kışlaya geri döndüğü kayıtlara geçmişti.
Mevlüt Peker
|
06 Temmuz 2022, Çarşamba - 17:38
İstanbul Valiliğini basmadan dönen Yarbay tahliye edildi

15 Temmuz işgal girişiminde İstanbul Valiliğini ele geçirmeye çalışan askerlerin yargılandığı davada müebbet hapis cezası verilen, kararın bozulmasıyla tekrar yargılanan eski yarbay Recep Karaçam, “ev hapsi” yatmak üzere adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

15 Temmuz işgal girişiminde İstanbul Valiliğini basan askerlerin yargılandığı davada müebbet hapis cezası verilen ve hakkındaki kararın Yargıtay tarafından bozulması ile tekrar yargılanan eski yarbay sanık Recep Karaçam’ın davasının görülmesine devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya eski yarbay tutuklu sanık Recep Karaçam, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmada fiilen Cumhurbaşkanı avukatı, Millî Savunma Bakanlığı avukatı ve sanık avukatları hazır bulundu.

Duruşmada sanık Recep Karaçam, mahkeme heyetinin, Yargıtay’ın bozma ilamına uymasını talep etti. Mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Savunmaların alınmasından sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme, sanığın savunmasının alınmış olması ve tutuklulukta geçirdiği süre sebebiyle tahliyesine hükmetti. Mahkeme heyeti, sanık Recep Karaçam ile ilgili “konutu terk etmemek” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, İstanbul Valiliğine yazı yazılarak 14 Temmuz 2016 tarihinde ve öncesinde askeri personelin de katıldığı il güvenlik toplantılarının yapılıp yapılmadığının, yapıldıysa toplantıya kimlerin katıldığının sorulmasına ve toplantı tutanaklarının istenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 88 sanık hakkında görülen ve 31 Mayıs 2018 tarihinde karara bağlanan davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanıklar eski albay Nizamettin Aydın, Sadık Efe, Erkan Tercan, Halit Turan, İsa Turhan, Mehmet Ekerbiçer ve Mehmet Umut hakkındaki hükümleri onamıştı. Yargıtay, çoğunluğu asker olmak üzere 80 sanığa “suç işleme kastları bulunmadığı” gerekçesiyle beraat verilmesi kararını da hukuka uygun bulmuştu.

Yargıtay’ın temyiz incelemesini tamamlaması sonrası, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski yarbay sanık Recep Karaçam hakkındaki hükmü de bozmuştu. Sanık Recep Karaçam'ın, kendisine verilen “tatbikat ve eğitim” talimatı üzerine, dönemin albayı Nizamettin Aydın'ın emir komutasında kışladan birliğiyle çıktığı anlatılan hükümde, İstanbul Valiliğine geldikten sonra daha üst amirleri ile görüşerek, “Komutanım, bu bir eğitim değilse ben birliğimi alıp geri dönüyorum” ifadelerini kullandığı, daha sonra da kışlaya döndüğü belirtildi. Olayın bu şekilde olduğunun şahitlerce de doğrulandığına dikkat çekilen hükümde, Recep Karaçam'ın eyleminin, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” kapsamında olup olmadığının değerlendirmesinin gerektiği vurgulandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1638211/istanbul-valiligini-basmadan-donen-yarbay-tahliye-edildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Serkan aksu
26 Ağustos 2022, 00:16
Recep Karaçam Kıbrıs'tan tanırım bizim komutandı üsteğmendi aptalın teki darbecilerin kullanabileceği biri değil