Gökyüzündeki kırmızılığın sebebi belli oldu: Elon Musk

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin Falcon 9 roketini 13'üncü kez fırlatması sonrası gökyüzü kırmızıya döndü.
Mevlüt Peker
|
07 Temmuz 2022, Perşembe - 17:49
Gökyüzündeki kırmızılığın sebebi belli oldu: Elon Musk

SpaceX uzay şirketi son 2 ay içerisinde uzaya 13'üncü kez Falcon 9 roketi fırlatıp aynı roketi tekrar Dünya'ya indirerek rekor kırdı. Fakat Elon Musk'ın uzaya bu kadar sıklıkta roket fırlatması gökyüzünün kırmızıya dönmesine yol açtı.

Gökyüzü neden kırmızı oldu?

SpaceX teknoloji şirketi 13'üncü kez Falcon 9 roketini fırlattı ve tek parça indirmeye başardı.

Sosyal medya platformlarından Reddit üzerinde birçok kullanıcı, gökyüzünde kuzey ışıklarına benzer bir oluşum göründüğünü belirten paylaşımlarda bulundu.

Gökyüzündeki bu ilginç olayı ilk görüntüleyen ise fotoğrafçı Christopher Hoffman oldu. Hoffman, bu kareyi Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland eyaletinde tesadüfen yakaladı. Fotoğraftaki parlamalar kuzey ışıklarına benziyordu fakat tek farkı parlaklık alanlar yeşil değil, kırmızı idi.

Büyük tartışma başlatan bu doğa olayının sebebi ise çok geçmeden anlaşıldı.

Gökyüzündeki bu ilginç renk değişiminin sebebi, fırlatılan bir Falcon 9 roketinden kaynaklanıyordu.

Boston Üniversitesi'nde fizikçi Jeff Baumgardner gökyüzündeki kırmızılığı şu sözlerle açıkladı:

"Bu parıltı muhtemelen roketin ikinci aşamasından çıkan ve iyonosferin hızla yeniden birleşmesine neden olan egzoz gazlarıdır. Bu, roketin ikinci aşamasındaki motorların 200-250 km (124 - 155 mil) yükseklikte ateşlendiğinde ortaya çıkan bir olgudur. Üst atmosferdeki yüklü oksijen molekülleri, roket egzozundan çıkan su ve karbondioksit ile reaksiyona giriyor ve sonuç olarak kırmızı auroralarla aynı dalga boyunda fotonlar yayıyor."

Gökyüzünün kırmızıya dönmesine Falcon 9 yol açsa da bu olay sadece SpaceX roketlerine özgü bir olay değil. Tüm roketler fırlatıldıktan sonra benzer renk değişimleri görülüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1642824/gokyuzundeki-kirmiziligin-sebebi-belli-oldu-elon-musk
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.