8372 şehitten 1701’inin mezarı hâlâ aranıyor

Sırplar 11 Temmuz 1995 tarihinde Avrupa’nın göbeğinde, dünyanın gözleri önünde 8372 Srebrenitsalı sivili katletmiş ve cesetlerini yerleri belli olmayan toplu mezarlara gömmüşlerdi. 50 cenazenin daha bulunmasıyla mezarları tespit edilenlerin sayısı 6671’e yükseldi. 1701’inin mezarı ise hâlâ aranıyor. 50 Srebrenitsalı soykırım kurbanının cenazesi bugün Saraybosna'dan dualarla uğurlandı. 50 kurbanın cenazesi, 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Mevlüt Peker
|
08 Temmuz 2022, Cuma - 14:48
8372 şehitten 1701’inin mezarı hâlâ aranıyor

Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Srebrenitsa kentinde 1995 yılında yaşanan soykırımda katledilen ve bu yılki anma törenleri sonrası defnedilecek 50 kurbanın cenazesi, başkent Saraybosna'dan gözyaşlarıyla uğurlandı.

Sabah Visoko kentinden yola çıkan konvoy ile cenazeler, Saraybosna'nın Mareşal Tito ve Mula Mustafe Baseskija caddelerinden geçti ve 11 Temmuz'da defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na yolcu edildi.

Daha önceki senelerde olduğu gibi cenazeleri taşıyan konvoy ilk olarak Cumhurbaşkanlığı binası önünde durdu. Devlet yetkilileri ve Saraybosnalılar, cenazeleri taşıyan araçlara çiçek bıraktılar ve dua ettiler.

Uğurlamaya yüzlerce Saraybosnalı, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Konsey'in Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Demokratik Eylem Partisi (SDA) Lideri Bakir İzetbegovic, İslam Birliği (Diyanet) Başkanı Husein Kavazovic ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin katıldı.

Burada açıklama yapan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, "Bu olayın unutulması tekrar yaşanması riskini doğurur. Hem kurbanlar hem de kendimiz için yaşananları unutmayacak, hep hatırlayacak ve kurbanlara saygı duyacağız." diye konuştu.

Konvoy, Saraybosna'dan ayrılmadan önce Öldürülen Çocuklar Anıtı ve Bosna'daki savaşta iki büyük katliamın yaşandığı Markale pazar yerinde de bir süre durdu.

Cenazeler 11 Temmuz'da toprağa verilecek

Bu akşam Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'ye ulaşacak cenazeler, savaşta BM (Birleşmiş Milletler) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına taşınacak.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na getirilecek tabutlar, 11 Temmuz'da kılınacak cenaze namazı sonrası defnedilecek.

Bu sene toprağa verilecek kurbanların en genci katledildiğinde henüz 16 yaşında olan Salim Mustafic olurken, en yaşlısı ise katledildiğinde 59 yaşında olan Husejin Krdzic oldu.

Srebrenitsa soykırımında katledildiklerinde 20 yaşında olan ikiz kardeşler Semir Hasanovic ve Samir Hasanovic de yan yana toprağa verilecek.

Diğer taraftan bu sene baba Hajdin Hukic ile oğlu Sead Hukic de defnedilecek soykırım kurbanları arasında bulunuyor.

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı

Srebrenitsa kentinin 11 Temmuz 1995 tarihinde, Bosna Kasabı olarak anılan 1. Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Radovan Karadzic’in emri ve Sırp komutan Ratko Mladic komutasındaki Sırp askeri birlikleri tarafından işgal edilmesi sonrası BM (Birleşmiş Milletler) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar kurtulduklarını düşünürken Sırplara teslim edilmişti.

Çocuk ve kadınların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8372 Boşnak erkeği fabrikalarda, depolarda ve ormanlık alanlarda katletti. Katledilen Boşnaklar, yerleri bilinmeyecek şekilde kazılan dev toplu mezarlara gömüldü.

Savaş sonrası kayıpları bulmak için Bosna-Hersek tarafından başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların kemikleri, kimlik tespiti sonrası her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirilen törenle defnediliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6671 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor. Bu sayı 11 Temmuz'da 6721'e yükselecek. Hâlâ bulunamayan 1701 cesedi ise arama çalışmaları devam ediyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1644688/8372-sehitten-1701inin-mezari-hl-araniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.