Srebrenitsa soykırımının 30 kurbanı Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı

Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının tabutları defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.
Mevlüt Peker
|
11 Temmuz 2023, Salı - 00:37
Srebrenitsa soykırımının 30 kurbanı Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı

Bosna-Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılındaki soykırımda hayatını kaybeden 30 kurbanın tabutları, yarın defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.

Sırp güçleri tarafından gerçekleştirilen soykırımda en az 8372 Boşnak sivilin öldürüldüğü bu 28. yıl dönümünde, kurbanların cenazeleri eski bir akümülatör fabrikasından çıkarılarak omuzlarda mezarlığa getirildi.

Tabutların mezarlığa taşınması sırasında, birçok kurban yakını ve katliam tanığı duygusal anlar yaşayarak dua etti ve gözyaşlarına hakim olamadı.

Yarın öğleden sonra kılınacak cenaze namazının ardından Srebrenitsa soykırımında öldürülen ve kimlikleri belirlenen 30 kurban toprağa verilecek.

Bu kurbanlar arasında en genç olanı, soykırım sırasında 15 yaşında olan Elvir Salcinovic iken, en yaşlı kurban ise 65 yaşında iken öldürülen Nezir Muminovic olarak kaydedildi.

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerinin işgaline uğramasının ardından, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edilmişti.

Sırplar, kadın ve çocukları Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye geçmelerine izin verirken, en az 8372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak amacıyla başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlere ulaşıldı ve kimlik tespiti yapıldıktan sonra her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda tören düzenlenerek toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda şu anda 6721 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor ve bu sayı 11 Temmuz'da 6751'e yükselecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089479/srebrenitsa-soykiriminin-30-kurbani-potocari-anit-mezarligina-tasindi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.