Tiyatro oyunu bozuldu! İBB tarihi esere kaçak kat çıkmak istemiş

İstanbul’da bulunan ve tarihi tescilli eser statüsünde olan Muammer Karaca Tiyatrosu restorasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında sorun oldu.
Mevlüt Peker
|
07 Ağustos 2022, Pazar - 15:10
Tiyatro oyunu bozuldu! İBB tarihi esere kaçak kat çıkmak istemiş

İstanbul'da tarihi tescilli eserlerden biri olan Muammer Karaca Tiyatrosu'nun restorasyon süreci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında gerilime neden oldu. İBB, “Bakanlık projeye onay vermiyor” derken; Bakanlık, İBB’nin tarihi eser statüsündeki binaya kaçak kat çıkmak istediğini, Anıtlar Yüksek Kurulunun iki kez uyarmasına rağmen İBB'nin gerekli düzeltmeleri yapmadığını açıkladı.

Tiyatrocu Orhan Aydın yanlış kişiden yardım istemiş

Hükümet karşıtlığıyla tanınan tiyatrocu Orhan Aydın, sosyal medya platformu Twitter'daki @orhanaydin6 hesabından Muammer Karaca Tiyatrosu'nun dış bölümünden bir fotoğraf paylaşmış ve "Sayın @ekrem_imamoglu ... Burası tam 60 yıl tiyatromuza hizmet vermiş Muammer Karaca Tiyatrosu. AKP’nin sanat-sanatçı düşmanlığının belgesi olarak öyle mahzun ve çaresiz. Onarılıp hayata katılmayı bekliyor. Bize 27 Mart Dünya Tiyatro Gününe kadar bir müjde vermenizi bekliyoruz." diyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan yardım istemişti.

Tiyatrocu Orhan Aydın'ın paylaşımına yanıt veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise, İBB'nin projesinin uzun süredir Koruma Kurulu tarafından onaylanmadığını ileri sürdü.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Twitter'daki @mhrpolat hesabından şu cevabı verdi:

"Sayın Orhan Aydın’ın duyarlılık ile gündeme getirdiği Muammer Karaca Tiyatrosu restorasyonu ile ilgili bilgi vermek isterim. Binamız tarihi tescilli eser statüsünde, uzun süredir projemiz koruma kurulunun onaylama sürecinde. Onay sonrası İBB Miras restorasyona başlıyoruz. Proje onay sürecinde son aşamadayız. Proje onaylanır onaylanmaz binaya hızla girip İBB Miras olarak tarihi tiyatromuzu kurtaracağız. Ardından İstanbul’un en güzel kültür alanlarından birisi halkla buluşmuş olacak."

İBB kaçak kattan vazgeçmediği için onaylanmamış

Tiyatrocu Orhan Aydın ile İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat arasında gerçekleşen oyun ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un danışmanı Selim Terzi tarafından bozuldu.

Bakan Danışmanı Selim Terzi, Twitter'daki @selimtrz hesabından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'a şu cevabı verdi:

"Sn. Polat; Tescilli binaya kat ilavesi yapılamaz. Kurula sunduğunuz projelerde kaçak kat ve uygun olmayan ilaveler var. Kurul ve Yüksek Kurul sizi iki kere uyarmasına rağmen düzeltmeleri yapmadınız. Bu bilgiler bizzat sizinle de paylaşıldı üstelik. Yani sizi kurul bekletmiyor! Ayrıca size 2863 sayılı kanunun 61. maddesini ve evrensel koruma ilkelerini hatırlatmak isterim... Teknik eksikliğiniz varsa kurullarımızdan yine destek alabilirsiniz. Kurullarımız büyük bir özveri ile çok hızlı şekilde karar alıyor."

Hükümeti "sanat-sanatçı düşmanı" ilan ederek kaçak kat çıkmaya çalışan İBB'den yardım isteyen tiyatrocu Orhan Aydın'ın ve "Koruma Kurulu projemizi onaylamıyor" diyerek "kaçak katı" gizleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın ne diyeceği merak ediliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1698240/tiyatro-oyunu-bozuldu-ibb-tarihi-esere-kacak-kat-cikmak-istemis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.