"Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacak"

HM
Haber Merkezi Editör
YAYINLAMA
21 Mayıs 2020 14:58
''Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacak''
HM
Haber Merkezi Editör

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi hizmete açıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burası sağlık turizminde Türkiye’nin marka eserlerinden biri olacak. Milletimizle beraber İstanbul Havalimanı ile yakınlığı ile yabancı misafirlerimize de hizmet verecektir. İstanbul artık uluslararası bir sağlık merkezi haline gelmiştir" dedi.

İlk etabı 20 Nisan'da açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi tam kapasiteyle hizmete girdi. Japonya Başbakanı  Şinzo Abe'nin de video konferansla katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz. İstanbul artık uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir" dedi.

Sözlerine, "İşçisinden mühendisine kadar bu muhteşem eserin inşasında katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum" diyerek başlayan Erdoğan şöyle devam etti:

"Geçmişte, Osmangazi ve Marmaray gibi projelere beraber imza attık. Bugün köklü ve çok boyutlu dostluğumuza yeni bir halka daha ekliyoruz. Hastanenin adını iki ülkenin işbirliğine yaraşır şekilde Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. İsmi ile müsemma olması için hastanenin çevresini çam ve sakura ağaçları ile donattık donatmaya devam edeceğiz. Sadece estetik bakımdan değil, teknolojik alt yapısı, konumu imkanları ve diğer özellikleri ile İstanbul’un gurur abidelerinden olacak bir eseri daha ülkemize kazandırdık."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış törenine katıldı. ( Mustafa Kamacı - Anadolu Ajansı )

Kritik rol oynayacak

Erdoğan, 456 yoğun bakım olmak üzere toplam 2682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masası olan hastanenin koronavirüs ile mücadelede kritik bir rol oynayacağının altını çizdi. Cumhurbaşkanı, "Tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alınmasını ve 500 özellikli ameliyat yapılmasını amaçlıyoruz. Milletimizle beraber İstanbul Havalimanı’na yakınlığı ile de yabancı misafirlerimize de hizmet verecektir. Artık İstanbul uluslararası bir sağlık merkezi haline gelmiştir, bunun özellikle baş atı Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’dir. Bir diğeri de bu koronavirüs sürecinde rahmetli olan Periha Öz hastanesi Sancaktepe’de bir de Yeşilköy’de yer alan Murat Dilmener Hastanesi’dir. Bir de bu süreç içerisinde 100 yataklı Hadımköy’de Sultan 2. Abdulhamit tarafından yapılmış olan hastaneyi restore ederek inşallah onu da Yeşilköy ile beraber aynı gün açacağız. Bunlar geçici sahra hastaneleri değil, kalıcı muhteşem eserlerdir." diye konuştu.

Türkiye ve Japonya örnek bir başarı sergiliyor

Erdoğan, sağlık sistemlerinin çöktüğü, kamu düzeninin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya'nın örnek bir başarı sergilediğini belirterek, "Gerek vaka sayısı gerekse vefat sayısı bakımından son derece iyi bir konumdayız. Nitekim dün itibari ile günlük vaka sayımızı binin altına düşürdük, diğer tüm göstergelerde de olumlu yönde gelişme var. İlaç, maske, koruyucu malzemeler noktasında hamdolsun şu anda hiçbir eksiğimiz bulunmuyor. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanında ekipman sıkıntısı yaşayan dost ve kardeş ülkelere yardım göndermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

82 ülkeye tıbbi malzeme gönderdi.

82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske gönderildiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Kaderimiz ve kederimiz ortaktır inancı ile elimizdeki imkanları tüm insanlık için seferber etmeyi sürdüreceğiz. İnşallah Sakura’nın o farklı renklerdeki çiçeklerini göreceğimiz günleri de görürüz." dedi.

Erdoğan Japonya Başbakanı Abe'ye de teşekkür etti ve koronavirüs salgınında hayatını kaybeden Japon vatandaşları için taziyelerini sundu.

Japonya Başbakanı Abe’nin açıklamaları

Video konferans yöntemiyle açılışa katılan Japonya Başbakanı Abe de konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yeniden bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu anlatarak başladı. Abe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Erdoğan tarafından internet aracılığıyla video konferans aracılığıyla katılmak üzere hastane açılışına katılmak üzere davet edildim. Bu bana Marmaray’ın açılış törenine Sayın Erdoğan ile katıldığımı hatırlattı.

Ne kadar uzakta olsam da benim kalbim Sayın Erdoğan ve sevgili Türk halkıyla beraberdir.

Öncelikle bu açılış vesilesi ile burada emeği geçen herkese minnetlerimi ve tebriklerimi sunuyorum, bugün itibariyle resmi olarak açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi en son teknoloji ile donanmış ve Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biridir.

Günümüzde tüm dünya koronavirüs ile mücadele etmektedir bu zor günlerde Türk hükümeti ve halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü liderliği altında bu salgınla mücadele etmek için seferber olmalarına gönülden saygı duyuyorum.

Alınan bu tedbirlerin neticesi olarak Türkiye’de bu vaka sayısının oldukça azaldığını ve vefat sayısının da az olduğunu ve 4 Mayıs’ta normalleşmeye başladıklarını biliyorum.

Koronavirüs salgını ile mücadele etmek için uluslararası işbirliğinin sağlanması çok önemli, aşının geliştirilmesi ve bu aşının adil bir şekilde ulaşıma açılmasıdır.

Japonya’da geliştirilen ve bir umut olabileceğini düşündüren ilacı biz arzu eden ülkelere bağışlayacağız demiştik, biz bu ilacı Türkiye’ye de bağışlıyoruz.

Afrika’daki 60’dan fazla ülkeye yardım elini uzatan Türkiye’ye derin saygı duyuyorum.

Bundan sonra bir süre her iki ülke için koronavirüs ile mücadele en öncelikli konu olacaktır.

İçinde bulunduğumuz 2020 yılı Japonya ile Türkiye arasında yatan dostluğun simgesi olan Ertuğrul faciasının 130. yılıdır, şehitleri anma töreni koronavirüsten dolayı ertelenmiştir. Anma töreni bu kriz sona erdikten sonra gerçekleşmesini bekliyorum.

"Binaları canlı kılan içindeki personel olacaktır"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açılışta konuşan isimler arasındaydı. Koca, "Koronavirüs ile mücadele aşamasında bu yatırımların ne kadar isabetli olduğunu yaşayarak görmüş olduk. Birçok ülkede hastane alt yapıları ve yoğun bakımlar yetersiz kalırken ülkemizde bu sıkıntı yaşanmamıştır. Hastanelerimizde yoğunluk olmadan bu hastalık kontrol altına alınmıştır" dedi.

Sağlık Bakanı, şehir hastanelerinin donatılan son teknoloji ve konforu ile hastanecilik alanında ulaşılan en son nokta olduğunu vurgulayarak, "Ancak bu binaları canlı kılan içerisinde hizmet verecek olan kaliteli sağlık personelidir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.