AB’den Yunanistan ile ilgili casusluk açıklaması

Avrupa Birliği Kurulu, Yunanistan’da muhalefet partisi başkanı ve bir gazetecinin telefonlarının dinlenmesi skandalı sonrası uçlamaların Yunanistan hükümeti tarafından soruşturulmasını beklediğini bildirdi.
Onur Çetinkaya
|
09 Ağustos 2022, Salı - 16:50
AB’den Yunanistan ile ilgili casusluk açıklaması

AB Kurulu sözcülerinden Anitta Hipper, Yunanistan'daki telefon dinleme skandalı hakkında konuştu.

Ülkeler ulusal güvenliklerini koruma yetkisine sahiptir ve temel hakların korunmasını sağlamak için kendi güvenlik teşkilatlarını denetlemeli, kontrol etmelidirler diyen Hipper,'' Kişisel verilerin korunması, gazetecilerin güvenliği ve ifade özgürlüğü de mutlak öneme sahiptir.'' açıklamasında bulundu.

Buna benzer olayların soruşturulması AB üyesi ülkelerin sorumluluğunda olduğunu ifade eden  AB Kurulu sözcüsü,''AB Komisyonu, her türlü suçlamanın derinlemesine soruşturulmasını ve vatandaşların güveninin tesis edilmesini beklemektedir'' dedi.

Avrupa Parlamentosu toplanacak 

Avrupa Parlamentosu gelecek günlerde Yunanistan’daki skandal hakkında özel toplantılara da sahne olacak.

Parlamentoda Pegasus ve eş değer casus yazılım kullanımı hakkında daha önce oluşturulan araştırma komitesi Yunan gazeteci Tanasis Kukakis’i dinlemek için 30 Ağustos’ta oturum düzenleyecek.

Ne olmuştu? 

PASOK lideri Andrulakis, 28 Haziran’da Avrupa Parlamentosunun özel hizmetinden faydalanarak telefonunun casus yazılımla izlenip izlenmediğini kontrol ettirmişti. Telefonda yapılan ilk incelemede, “Predator” isimli casus yazılımla ilişkili şüpheli bir link tespit edilmişti.

Nisanda ise Yunan gazeteci Kukakis’in cep telefonunda da casus yazılım tespit edilmişti. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Kukakis’in cep telefonunun 2021’de 10 hafta boyunca “Predator” isimli casus yazılımla takip edildiğini belirtmişti.

Bu olayların ardından Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, kurumun dinleme faaliyetlerindeki “dikkatsizlik” gerekçesiyle 5 Ağustos’ta Miçotakis’e istifasını sunmuştu.

“Predator” isimli casus yazılımla ticari ilişkileri olduğu iddia edilen ve aynı zamanda Miçotakis’in yeğeni olan Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis de aynı gün görevinden ayrılmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1704376/abden-yunanistan-ile-ilgili-casusluk-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.