YSK Başkanı Muammer Akkaya: Kılıçdaroğlu'nun kastı nedir anlayamadım

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Akkaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "YSK elinde olmayan bilgiler bizde var” açıklamasına ilişkin konuştu. Akkaya "Ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum" dedi.
Ankara Masası
|
12 Ağustos 2022, Cuma - 09:41
YSK Başkanı Muammer Akkaya: Kılıçdaroğlu'nun kastı nedir anlayamadım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde olmayan bilgiler bizde var" sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşlerken, siyasilerin ardından YSK Başkanı Muammer Akkaya da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Seçmen olma hakkı kazanan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının adrese dayalı bilgi sistemi üzerinden seçmen kütüklerinin hazırlandığını ifade eden Akkaya bu yıl seçim olmadığı için  Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden böyle bir bilginin istenmediğini belirtti.

Seçim dönemi yaklaştığında bu bilgilerinin isteneceğine vurgu yapan Başkan Akkaya " İki senedir seçim tablosunu açtık. Biz şunu istiyoruz, ‘vatandaş mı, değil mi'. Biz buna göre adrese dayalı olarak ona göre bakıyoruz. Ondan sonra oy kullanma hakkı olmayan, seçmen olamayacakları düşürüyoruz. Bunlar arasında kısıtlılar var, askeri öğrenciler, mahkûm ve benzerleri var. Seçmen kütüğünde bu düzenlemeler yoksa 18 yaşını dolduran herkes seçmen olamıyor." diye konuştu.

"Kastı nedir anlayamadım"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin ise Akkaya şunları söyledi;

"Bir seçim döneminde, seçime girme hakkı elde eden partilerin iki defa seçmen kütüklerini alma hakları var. Kesinlikle hiçbir şey saklanmadan biz de olan bilgileri olduğu gibi siyasi partilerle paylaşıyoruz. Onun dışında başka bilgi bilmiyorum. CHP Genel Başkanının ‘Bizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok' sözlerini ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum"

"Seçmen kütüklerinin aktifleşmesi için seçim döneminde genelge çıkarırız. Listeleri hem vatandaşlarımız hem de siyasi partiler inceler. Listede yer alması gereken 7 önemli bilgi arasında yanlışlık olup olmadığını inceler ve bunları düzelttirebilirler. Seçmenin, bilgilerle ilgili itiraz hakları var.  Ne bileyim vatandaş vefat etmiştir nüfustan düşürülmemiş olabilir, hatalı bilgiler yer alabilir. Bunlar el birliğiyle düzeltilir."

"Mükerrer oy kullanımı Türkiye’de mümkün değil"

Mükerrer oy kullanımını engellemek için parmak boyası kullanımı önerisiyle ilgili de konuşan Akkaya, "Parmak boyasına gerek olmadığı yönünde kanun değişmişti. Parmak boyanmasına ihtiyaç da yok. Türkiye'de şöyle: Sandık kurulunda siyasi partileri temsil eden kişiler var. Niçin boya sürülüyordu? Başkasının yerine oy kullanmasın diye. Başkasının yerine oy kullanmasını engellemek için siyasi parti temsilcilerinin de daha dikkatli olması gerekir. Bu sayede mükerrer oy kullanılmasına engel olunur diye düşünüyorum. Önemli olan sandık kurulu üyelerinin, müşahitlerin görevlerinin titizlik yapmasıdır.

Seçimde yarışan siyasi partilerdir. Sandık kurulunda görev yapan temsilcileri titiz davranırsa bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Mükerrer oy kullanımı Türkiye’de mümkün değil. Herkesin bir tane vatandaşlık numarası var. İkinci bir seçmen olamaz. Sadece belki başkasının yerine oy kullanmasına engel olacak bir şey. Boya olsa da, olmasa da suiistimal edilebilir.

Türkiye’de seçimler sağlıklı yapılıyor. 1950'den beri, dünyada gerçekten örnek gösterilerek yaptığımız işlerden bir tanesi seçim diye düşünüyorum. Seçmenin sandığa olan güveni çok önemli bir şey. Bu güveni gerçekle ilgisi olmayan sözlerle zedelenmemesi gerekir." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1709208/ysk-baskani-muammer-akkaya-kilicdaroglunun-kasti-nedir-anlayamadim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.