Mustafa Ergen: “Üniversiteleri idari, mali ve bilimsel noktada serbest bırakmak istiyoruz.”

Deva Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, üniversitelerin tek merkezden merkeziyetçi bir anlayışla yönetilir hale geldiğini belirterek, “Biz üniversiteleri serbest bırakmak istiyoruz. Üniversiteleri idari, mali, özerk noktasında ve bilimsel noktada serbest bırakmak istiyoruz.” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
16 Ağustos 2022, Salı - 12:23
Mustafa Ergen: “Üniversiteleri idari, mali ve bilimsel noktada serbest bırakmak istiyoruz.”

Mustafa Ergen, Ankara Masası Gündem Programında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Üniversitelerin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Ergen, üniversitelerin tek merkezden merkeziyetçi bir anlayışla yönetilir hale geldiğine işaret etti.

Ergen, “Neredeyse tek rektörlük var geri kalan hepsi şube şeklinde ilerliyor. Biz yükseköğretim eylem planıyla bunu değiştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Biz üniversiteleri serbest bırakmak istiyoruz. Üniversiteleri idari, mali, özerk noktasında ve bilimsel noktada serbest bırakmak istiyoruz” diyen Ergen şöyle devam etti:

“Üniversiteler kendi ekosistemini yeşertsin istiyoruz”

“Üniversiteler kendi ekosistemini yeşertsin istiyoruz. Üniversitelerin sahibinin  akademisyenler olduğunu, üniversitelerin sahibinin öğrenciler olduğunu, mezunlar olduğunu düşünüyoruz. Elbette buna katkı veren istihdam sağlayan işletmeler olabilir, arge teşviki veren arge projesi veren şirketler olabilir. Ama üniversite kendi kişiliğini bulsun ve hükümetler arası, nesiller arası  bunu aktarabilsin ve biz bakalım hangi üniversite başarılı olacak ve biz onu takip edelim şu anda üniversite sistemi sadece burada değil bütün dünyada sorgulanıyor.”

“Artık bir sertifika programıyla işe girilebiliyor”

“Bütün dünya çünkü o kadar hızlı gelişen bir dünya var ki yani çocuk artık bir sertifika programıyla işe girebiliyor. İnternetten okuduğu ya da bir derste iş bulabiliyor. Üniversite karşılığında ne vereceksiniz üniversiteye?”

“Üniversiteye neden gerek var? Bu sorgulanıyor”

“Biz devlet üniversitesi olarak bedava yapıyoruz bunu Amerika’daki üniversiteler paralı sorguluyorsunuz açıkçası. Hani üniversiteye neden gerek var? Bu sorgulanıyor.”

“Buldukları yöntem hayat boyu eğitim”

“Buldukları yöntem hayat boyu eğitim çünkü görüyorlar ki şu an çocuk üniversiteye girdiği zaman beş sene sonra o mesleğin ortadan kalkma ihtimali var. Beş sene sonra yepyeni mesleklerin de ortaya çıkma ihtimali de var yani artık üniversite diploma alınıp mezunlar gününde diploma alınan bir yer değil sürekli kullanılan ya mesleğinizi zenginleştirmek için ya mesleğinizi değiştirmek için bir ekosistem haline geliyor. Biz üniversiteyi bırakmamız lazım yeşertsinler orayı ve hayat boyu eğitim sürecini yaratsınlar.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1717735/mustafa-ergen-universiteleri-idari-mali-ve-bilimsel-noktada-serbest-birakmak-istiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.