İyi Parti'den çiftçiye "hacizdeki borçları tasfiye" sözü

İyi Parti Tarım ve Kırsal kalkınma Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, çiftçilerin hacizdeki borçlarını iktidara gelir gelmez tasfiye edeceklerini söyledi.
Ersin Küçükbarak
|
18 Ağustos 2022, Perşembe - 16:58
İyi Parti'den çiftçiye "hacizdeki borçları tasfiye" sözü

Ergin Kahveci Ankara Masası Gündem Programında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Çiftçilerin 250 milyar TL borcu olduğunu belirten Kahveci, sadece yer altı suyu kullanan kooperatiflerin borcunun 10 milyar TL düzeyinde olduğunu belirtti.

Kahveci, sulama birliklerinin de 5-6 milyar TL borcunun biriktiğini kaydetti.

Hükümetin sulamayla ilgili bu borçları kapatmak için hükümetin açıkladığı faizsiz krediyle bunların ne kadarının kapatılabileceğinin takipçisi olacaklarını dile getiren Kahveci,  Sulama Birlikleri, gerçek ve tüzel kişilerin 10milyon liralık faiziz kredinin karşılığında teminat göstermek zorunluluğu bulunduğuna dikkati çekti.

Kahveci, “İşin zor, kritik ve kapalı tarafı burası. Dolayısıyla bu teminat kısmını da aşmaları gerekiyor” dedi.

Ergin Kahveci, “evet sıfır faizli kredinin yolunu açmanız güzel bir şey. Ama bence çiftçilerin bu üretime doğrudan etki eden kalemlerini başka türlü tasfiye etmeniz gerekiyor. Ödeme kolaylığı getirmeniz gerekiyor.Hasat sezonunda ve ürün sezonunda ürünlerinin üstüne ekstra alım bedeli koymak suretiyle zaman içinde tasfiye edebilmesine fırsat vermeniz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kahveci şöyle devam etti:

“Biz çiftçilerin hacizdeki borçlarını hemen tasfiye edeceğiz ama özellikle bu elli milyarın üzerindeki işletme kredisi yani sulama suyu elektrik parası efendim gübre kullanmak için aldığı çiftçilerin köy kredisi dediği takla attırdıkları kredileri belli bir düzen içerisinde onların da tasfiye edilmesini sağlayacağız toplam gelirlerinin %20 %25’in altına düşmesini net olarak sağlayacağız.

Başka türlü yani çiftçilerin işletme kredisi borçları ürettikleri emtianın toplam brüt kazancının %25’ini geçtiği zaman sürdürülebilir olmaktan çıkar yani şöyle düşünün bir bakkalın iki yüz bin liralık emtiası var eğer elli bin liranın üzerinde borcu varsa ve bu faize tabiyse bu işletmenin sürdürülebilirliği yoktur iki yüz bin liralık emtiadan düşmeye başlar;190,180..

Çiftçiler nasıl anlayacak şimdi bunu 200 tane malı var, hayvanı var ertesi yıl 190 sonraki yıl 180. Bu yıl 100 dekar ekiyor ondan sonraki yıl 80 dekar ondan sonraki yıl 60.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1721774/iyi-partiden-ciftciye-hacizdeki-borclari-tasfiye-sozu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.