Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki politika adımlarına dair belirsizlikler, küresel piyasalarda fiyatlamaları karmaşıklaştırmaya devam ederken, yatırımcılar bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Mayıs 2024 09:09
GÜNCELLEME
14 Mayıs 2024 09:36
Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını bekliyor
AA
Kaynak AA

ABD ekonomisinde bugünden itibaren açıklanacak enflasyon verilerinin, piyasalarda volatiliteyi artırması beklenirken, dün New York Fed'in nisan ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçları endişeleri artırdı.

Ankete göre, gelecek 12 ay içinde kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, nisanda 0,3 puanlık bir artışla yüzde 3,3'e yükseldi. Bu, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin Kasım 2023'ten beri en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi.

Öte yandan, Fed yetkilileri politika duruşlarını korurken, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonu düşürmeye dair net bir ilerleme olmadıkça faiz oranlarını mevcut "kısıtlayıcı" seviyelerde tutmanın önemli olduğunu belirtti.

Analistler, artan enflasyon beklentileri ve Fed'in temkinli yaklaşımının piyasalardaki risk iştahını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri ve Powell'ın açıklamalarının yatırımcı kararlarını etkileyebileceğini dile getirdi.

Yarın takip edilecek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin ise Fed'in gelecek dönem politika yol haritasına ilişkin belirsizlikleri azaltabileceği belirtiliyor.

Para piyasalarında, Fed'in bu yıl içinde faiz indirimi yapma olasılığının yüzde 89 olduğu tahmin edilirken, olası bir faiz indirimi için eylül ayı öne çıkıyor.

Kurumsal tarafta, ABD'li teknoloji devi Apple'ın, OpenAI ile iPhone'a ChatGPT entegrasyonu konusunda anlaştığına dair haberlerle hisseleri yüzde 1,7 arttı.

Öte yandan, 2021'deki hızlı yükselişiyle dikkat çeken ABD'li video oyun satıcısı GameStop'ın hisseleri yüzde 74 değer kazandı.

Söz konusu dönemde GameStop hisselerindeki dalgalanmada adı geçen Reddit kullanıcısı "Roaring Kitty" ve bireysel yatırımcı Keith Gill'in üç yıl aradan sonra ilk kez sosyal medyada paylaşım yapmasının ardından hisselerde yükseliş görüldü.

Sosyal medyada popülerlik kazanan ve "Meme Stock" olarak adlandırılan hisselerden AMC'nin hisseleri de yüzde 100'e varan artışın ardından günü yüzde 78 artışla tamamladı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,50 seviyesinde seyrederken, altının ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 2 bin 343 dolarda bulunuyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışın hemen üzerinde 83,2 dolardan alıcı buluyor.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,29 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,21 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,02 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratları, yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa'da dün İtalya hariç satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bugün Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Ülkede yıllık enflasyonun yüzde 2,2'de sabit kalması beklenirken, ZEW beklenti anketi sonuçlarının da risk iştahı üzerinde etkili olabileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay yapacağı toplantıda faiz indirimine gitmesi kesin gözüyle bakılıyor.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,16, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,22 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,12 gerilerken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,46 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık seyirle başladı.

New York borsasındaki karışık seyir Asya piyasalarına da yansırken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) gelecek dönem politikalarına dair belirsizlikler devam ediyor.

Japonya'da enflasyonun hedeflenen seviyeye ulaşamamasına rağmen, Japon yeninin değer kaybetmesi, bankanın politika alanını daraltıyor ve fiyatlamaları karmaşıklaştırıyor.

Dün, Japon basınında yer alan BoJ'un tahvil alımlarını azaltacağına dair haberlerin etkisiyle tahvil piyasalarında satış baskısı artarken, Japonya'nın 20 yıllık tahvil faizi son 11 senenin en yükseğine çıktı.

Ülkede bugün açıklanan verilere göre, ÜFE aylık bazda beklentilere paralel yüzde 0,3 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 0,9 ile tahminlerin hafif üzerinde gerçekleşti.

Analistler, Çin'deki devam eden deflasyon endişelerinin varlık fiyatlarını etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yatay seyretti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 düştü.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün satıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışa göre yüzde 1,59 azalışla 10.055,98 puandan tamamladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mart 2024'te cari işlemler hesabı 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik" paketini duyurdular.

Şimşek, yaptığı konuşmada, en önemli önceliklerinin hayat pahalılığını azaltmak olduğunu vurgulayarak, "Enflasyonu düşük tek hanelere indirmek. Refah için, sürdürülebilir yüksek büyüme için düşük tek haneli enflasyon olmazsa olmazdır. Fiyat istikrarı bunun en önemli bileşenidir." dedi.

Cevdet Yılmaz ise, "Açıkladığımız 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik' paketi kamu harcamalarını azaltırken, yurt içi tasarruflarımızı artırarak cari dengedeki olumlu gidişatı destekleyecek." şeklinde konuştu.

Dolar/TL, dün düşüş eğiliminde hareket ederek günü önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 32,2790'dan tamamladıktan sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2510 seviyesinden işlem gördü.

BIST 100 endeksinde 10.000 ve 9.900 seviyeleri destek, 10.100 ve 10.200 puan teknik olarak direnç konumunda olarak değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

09.00 İngiltere mart ayı işsizlik oranı

09.00 Almanya nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

12.00 Almanya mayıs ayı ZEW ekonomik güven endeksi

12.00 Euro Bölgesi mayıs ayı ZEW ekonomik güven endeksi

15.30 ABD nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

17.00 ABD Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.