ADAMOR Türkiye Endeksi Gündem Araştırması’nın Temmuz ayı raporu açıklandı

ADAMOR Türkiye Endeksi Gündem Araştırması’nın Temmuz ayı raporunda 2023 Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve seçimi değerlendirildi.
Onur Çetinkaya
|
30 Ağustos 2022, Salı - 16:03
ADAMOR Türkiye Endeksi Gündem Araştırması’nın Temmuz ayı raporu açıklandı

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 9 ay kaldı.

Cumhur İttifakının adayı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak açıklanırken, Millet İttikanın birlikte hareket ettiği Altılı masa liderlerinden ise adaya dair bir açıklama yapılmadı.

Seçim heyecanı yavaştan start almaya başlarken anket çalışmaları ise hızlandı.

Bugün seçim olsa seçmen kime oy verirdi? 

İşte ADAMOR Türkiye Endeksi Gündem Araştırması’nın Temmuz ayı raporunda 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimini ve adaylığı değerlendirildi.

Kararsızların oyu ne olacak ? 

Kararsızların ve hiçbir partiye oy vermeyeceklerini belirtenlerin oy oranları dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranının %29,6, CHP’nin oy oranının %24,5, İYİ Parti’nin oy oranının %14,4, HDP’nin oy oranının %12,5, MHP’nin oy oranının %7,3 ve diğer partilerin toplam oy oranının da toplam %8,5 olacağı görülmekte.


Bugün Genel Seçim olması durumunda siyasi partilerin oy oranlarında ise AK Parti ilk sırada.


Partilerin oy dağılımına bakıldığında Zafer Partisi’nin %3 oy oranı ile diğer partiler arasında en fazla oy oranına sahip parti olduğu görülüyor.

Yaş gruplarıyla kıyaslandığında AK Parti’ye oy vereceklerini belirtenlerin oranı 45 yaş ve üzerindeyken, CHP’ye oy vereceklerini belirtenlerin oranı 35 yaş altındakilerde daha fazla.

2018 Genel seçiminde İYİ Parti’ye oy verdiklerini belirtenlerin %86,7’si, HDP’ye oy verdiklerini belirtenlerin %84,2’si ve CHP’ye oy verdiklerini belirtenlerin %74,4’ü bugün genel seçim olması durumunda siyasi parti tercihlerini değiştirmeyeceklerini belirtmektedir. 

Bu oranlar MHP seçmenlerinde %52,6 ve AK Parti seçmenlerinde ise %57,9’dur. 2018 Genel seçimlerinde 18 yaşından küçük oldukları için oy kullanamayanların %23’ü bugün seçim olsa CHP’ye ve %21,3’ü İYİ Parti’ye oy vereceklerini belirtmişlerdir. 2018 Genel seçiminde AK Parti’ye oy verenlerin %26,8’i ve MHP’ye oy verenlerin %34,9’u bugün seçim olması durumunda oy verecekleri parti konusunda kararsız olduklarını veya oy vermeyeceklerini belirtmişlerdir.


CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nden oluşan ittifakın oy oranının %48,4 olarak belirlendi.

Anketlerde AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranının %39,4 oldu. HDP’nin oy oranının ise %11,5 kaldı.

MHP ilk sırada 

Herhangi bir sebeple katılımcıların oy vermek istedikleri parti seçime giremeyecek olursa, ikinci tercih olarak en fazla desteklenen partilerin %17 ile MHP, %16,8 ile İYİ Parti ve %16,2 ile CHP oldu.


Bugün genel seçim olsa AK Parti’ye oy vereceklerini belirtenlerin %64,9’u AK Parti herhangi bir sebeple seçime giremeyecek olursa MHP’ye oy vereceklerini; MHP seçmeninin ise %73,4’ü MHP herhangi bir sebeple seçime giremeyecek olursa AK Parti’ye oy vereceklerini belirtti.

Muhalefette ise  CHP’ye oy vereceklerini belirtenlerin %72,1’i CHP herhangi bir sebeple seçime giremeyecek olursa İYİ Parti’ye oy vereceklerini; İYİ Parti seçmeninin ise %77,4’ü İYİ Parti herhangi bir sebeple seçime giremeyecek olursa CHP’ye oy vereceklerini söyledi.

HDP seçmeninin %59,2’si HDP herhangi bir sebeple seçime giremeyecek olursa CHP’ye oy vereceklerini, %8,4’ü İYİ Parti’ye oy vereceklerini belirtirken, %22,1’i oy kullanmayacaklarını ifade etti.

İlk sırada Erdoğan var 

Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi görmek istedikleri sorusunda ise katılımcıların %32,8’i cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı görmek istediklerini belirtti. ikinci sırada olan Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyenlerin oranı %26,1 olarak belirlendi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1744276/adamor-turkiye-endeksi-gundem-arastirmasinin-temmuz-ayi-raporu-aciklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.