Mamak'ta 'Edebiyat Festivali' kitapseverlerle buluştu

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Ankara Edebiyat Festivali” birbirinden değerli konuklarını ağırladı.
Onur Çetinkaya
|
25 Eylül 2022, Pazar - 18:50
Mamak'ta 'Edebiyat Festivali' kitapseverlerle buluştu

21-25 Eylül tarihleri arasında Türkiye Yazarlar Birliği ve Mamak Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Başkent için bir ilk olan “Ankara Edebiyat Festivali” Mamak’ta Musiki Muallim Mektebi’nde sanat ve kitap severlere ev sahipliği yaptı.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin katkılarıyla gerçekleşen festivalde " Ankara Edebiyatı ve Ankara'da Edebiyat", " Gençlik ve Edebiyat", " Nagehan ol şara vardım" Şehir ve Edebiyat, " Ankaralı Divan Şiirleri ve Divan Şiirinde Ankara", " Edebiyatımızda Roman ve Hikaye", " Sezai Karakoç'un Ankara Günleri",
"Edebiyat Dergicilik ve Ankara'da Dergicilik" panel ve konferansları gerçekleştirildi.

Panele, çok sayıda konuşmacı katıldı. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse festivalin son gününde katılımcılara plaket verdi.

Mehmet Sait Uluçay, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mehmet Doğan, kapanış ve değerlendirme toplantısında konuşma gerçekleştirdi.

Son olarak sözü alan Mamak Belediye Başkanı Murat Köse kapanış konuşmasında katılımcılara, yazar ve edebiyatçılara teşekkür etti. 

Köse, siyaset yaparken neden yaptığımız, hedefin ne olduğu çok kıymetli diye konuştu.

Yunus Emre'nin Yarenlere hitabından 'Aşk bir güneşe benzer, aşkı olmayan kişi misali taşa benzer' sözlerinde alıntı yapan Köse, '' Siyaseti yaparken bir adetti, bir sözdü. O söz üzerinden mücadele ettik. '' dedi.

"Festivali gerçekleştirmek hayatımın anlamlarından bir tanesi"

4 yıl önce göreve başladıklarında festivalin görüşüldüğünü ancak pandemi nedeniyle yapılamadığını ifade eden Mamak Belediye Başkanı, "Bunu burada yapıyor olmak hayatın anlamlarından bir tanesi, ev sahipliği yapıyor olabilmek onur" diye konuştu. 

Faruk Nafız Çamlıbel'in , "Kazanmak istiyorsan zaferi, gürleyen sesinle doldur gökleri, zafer dedikleri kahraman peri, susandan değil de coşana gider " sözlerini dile getiren Köze, " Burada yankılar uyandıkça, gökleri yerleri hakikatle seslendirerek duyurdukça inşallah dünyanın daha da iyi yerlere, daha güzel ve doğruya gideceğini umut ediyorum. " ifadelerini kullandı. 

Festival sonunda Ankara Masası mikrofonlarına konuşan Murat Köse, 

"5 gün boyunca edebiyat konuştuk. Ankara’da ilki gerçekleştirmiş olduk. Bir Ankaralı olarak ev sahipliği yapıyor olmak çok büyük mutluluk… Hacı Bayram Veli ‘bir şehre girdim, taş ve toprak arasında ben de yapıldım’ diyor.  Önce insan şehri inşa ediyor, sonra şehir insanı… Biz de şehri geçmişimizden aldığımız güçle nasıl inşa edeceğimizi düşünüyoruz. Biz de kökümüze inip oradaki bilgileri toplayarak gelecek inşa etmek için edebiyatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Çok önemli edebiyatçılarımız var Ankara’da. Onların eserlerini gençlerle buluşturmak çok önemli. 5 gün boyunca seminerler yapıldı, söyleşiler yapıldı, gençlerle buluşuldu. Ankara üzerine konuşmalar gerçekleşti. İlkiydi bu ve dolu dolu geçti. Allah nasip ederse geleneksel hale gelmesini istiyoruz.

Türkiye Yazarlar Birliği ile bunu yaptık. Çok köklü bir kuruluş. Kurucu başkan Mehmet Doğan ağabeyimiz çok emek verdi gerçekten bu konularda. Yıllardır konuştukları konuyu gerçekleştirmiş olduk. Şu anki başkan Musa Kazım Arıcan hocamız da gerçekten çok emek verdi.

Belediye olarak çeşitli festivaller yaptık ama bu çok farklıydı. Zihin ve fikir dünyamızın konuştuğu özel bir festivaldi. Bizim için 21-25 Eylül tarihe önemli bir gün olarak geçecek inşallah. Bizim belediyeciliğimizin çok özel bir tarafı olmuş oldu çok mutlu olduk." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1799579/mamakta-edebiyat-festivali-kitapseverlerle-bulustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.