Yunanistan-Ermenistan-GKRY kardeşliği vurgulandı

Yunanistan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Erivan'da bir araya geldi. Görüşmede Yunanistan-Ermenistan-GKRY kardeşliğine vurgu yapıldı.
Büşra Ünal
|
27 Eylül 2022, Salı - 20:43
Yunanistan-Ermenistan-GKRY kardeşliği vurgulandı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın "Dağlık Karabağ konusundaki tutumunun" değişmediğini söyledi.

Ermenistan resmi haber ajansı Armenpress'in haberine göre Dendias, çalışma ziyareti kapsamında geldiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bu ülkenin Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Erivan'da bulunma sebebinin Ermenistan hükümeti ve halkı ile dayanışma olduğunu belirten Dendias, "Dağlık Karabağ konusundaki tutumlarının" değişmediğini ifade etti.

Dendias, "Bu bölgede yeni bir gelecek için yeni bir yaklaşım öneren (Ermenistan) Başbakanı (Nikol) Paşinyan'ın cesaretini selamlıyoruz." dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan da "sorunların bölgede barış ve istikrarı, barışçıl müzakereler yoluyla tesis etme taahhüdünü" teyit ettiklerini bildirdi.

Ermenistan'a ve Ermeni halkına sürekli desteği nedeniyle Yunanistan ve Yunan hükümetine teşekkür eden Mirzoyan, Ermenistan-Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasındaki etkin ortaklığın önemli olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Dendias, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kafkasya'daki gelişmeleri görüşmek üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Armenpress'in haberine göre, Paşinyan, bu ziyaretin ikili ortaklığa yeni bir ivme kazandıracağını, üçlü (Ermenistan-Yunanistan-GKRY) formattaki tartışmaların devam edeceğini kaydetti.

Dendias da ikili ortaklığı yeni bir düzeye çıkarmaya kararlı olduklarını belirtti.

Dün de Macron desteğini bildirmişti

Dün de Ermenistan'a Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Paris'te görüşmüş ve desteğini bildirmişti.

Sahada durumun gittikçe kritik hale geldiğini söyleyen Macron, büyük provokasyonu sanki Azerbaycan başlatmış gibi, "Ermenistan toprakları hedef alınıyor, sivil altyapısı tahrip edilmiş durumda" ifadelerini kullanmıştı.

ABD'den de destek gelmişti

Ermenilerin büyük provokasyonu sonrası 18 Eylül Pazar günü de Ermenistan'a Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi destek ziyareti düzenlemiş, "Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik yasadışı ve ölümcül saldırılarının ardından Erivan ziyareti benim için özel bir önem taşıyor. Sınır çatışmalarının Azeri saldırıları tarafından tetiklendiği açık. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ermeni anıtında gözyaşları da döken Pelosi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD'nin kurucu babaları diktatörlük yerine demokrasiyi seçti. Nesilden nesle bu seçimi koruduk. ABD'den Ukrayna'ya, Tayvan'dan Ermenistan'a kadar dünya demokrasi ve diktatörlük arasında bir seçimle karşı karşıya ve biz yine demokrasiyi seçmeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.
"Demokrasi götürüyoruz" diyerek işgal ettikleri ülkelere kan ve göz yaşı götüren ABD'nin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin "Ukrayna" vurgusunda Rusya, "Tayvan" vurgusunda Çin, "Ermenistan" vurgusunda ise Azerbaycan ve arkasındaki Türkiye "diktatörlük" ile suçlanıyor.

Ne olmuştu?

12 Eylül'ü 13 Eylül'e bağlayan gece, Azerbaycan-Ermenistan sınırında şiddetli çatışma meydana gelmiş, 44 gün süren 2. Dağlık Karabağ Savaşı'nda olduğu gibi bu çatışmalar da Ermenistan tarafından başlatılmıştı. Azerbaycan ise Ermenistan'ın saldırılarını "geniş çaplı askeri provokasyon" olarak nitelendirmiş, sorumluluğun Erivvan yönetiminde olduğunu bildirmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1803884/yunanistan-ermenistan-gkry-kardesligi-vurgulandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.