Aliyev-Paşinyan görüşmesi 5 Ekim'de

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Granada'da 5 Ekim'de görüşmesi bekleniyor.
Mevlüt Peker
|
02 Ekim 2023, Pazartesi - 21:58
Aliyev-Paşinyan görüşmesi 5 Ekim'de

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, 5 Ekim'de İspanya'nın Granada şehrinde düzenlenecek olan 3. Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısında bir araya gelmeleri bekleniyor.

Bu önemli toplantı, Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanı olan İspanya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Azerbaycan ve Ermenistan meselesi, toplantının ana gündem maddelerinden biri olacak.

İspanya'nın resmi kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Aliyev ve Paşinyan'ın planlanan görüşmesine AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da katılması bekleniyor.

AB'nin, Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabulucu olma amacı taşımadığı, sadece bölgede adil ve uluslararası hukuka uygun bir barışın sağlanmasını desteklediği belirtildi.

Öte yandan, İspanya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan AST toplantısının tarihi, 6 Ekim'de yapılacak olan AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'ndan bir gün önce olarak belirlendi. Toplantıda, dijitalleşme, enerji dönüşümü ve Avrupa'nın siyasi geleceği gibi konuların ele alınması planlanıyor.

Kosova'nın resmi olarak tanınmadığı İspanya, AST toplantısına Kosova Başbakanı Albin Kurti'yi de davet etti. Ancak diplomatik hassasiyetler nedeniyle toplantı masalarında bayrak ya da ülke isimleri yer almayacak, sadece liderlerin adları bulunacak.

İspanya Başbakanlık yetkilisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in toplantıda tüm liderlerle selamlaşmasının, bir ülkeyi tanıma anlamına gelmediğini, bu hareketin sadece bir nezaket göstergesi olduğunu belirtti.

AST toplantısı, liderlerin tarihi El Hamra Sarayı ziyareti ve akabinde verilecek akşam yemeğiyle sona erecek.

Ayrıca, 6 Ekim'de Granada'da düzenlenecek olan AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'nda, AB'nin genişleme politikası, Avrupa'nın stratejik bağımsızlığı, Rusya-Ukrayna krizi ve düzensiz göç meselesi gibi konuların gündeme alınması bekleniyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2103054/aliyev-pasinyan-gorusmesi-5-ekimde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.