Suudi Arabistan ile ABD arasındaki petrol krizi yükseliyor

Amerika Birleşik Devletleri ile Suudi Arabistan ilişkisinde petrol gerilimi sürüyor. Konuyla alakalı gerilimi zirveye taşıyacak son açıklama ABD'den geldi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Suudi Arabistan'a güvenlik yardımına yönelik yaklaşımımızda değişiklikler yer alıyor. Söyleyeceğim şey yakın zamanda bir şey yok "diye konuştu.
Onur Çetinkaya
|
17 Ekim 2022, Pazartesi - 12:53
Suudi Arabistan ile ABD arasındaki petrol krizi yükseliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, OPEC+ grubunun gelecek aydan itibaren petrol üretimini azaltma kararına gelen tepkiler hakkında açıklamada bulundu. 

Suudi Arabistan Rus yanlısı olmakla suçlanıyor 

Halid bin Selman yaptığı açıklamada, "Krallığın, Ukrayna savaşında Rusya'nın yanında yer aldığı yönündeki suçlamalara şaşırıyoruz" sözlerine yer verdi. 

Selman açıklamasının devamında, "Bu asılsız suçlamaların Ukrayna hükümetinden gelmediğini belirtmekte fayda var. Oybirliğiyle alınan OPEC+ kararı tamamen ekonomik nedenlerle olsa da, bazıları Krallığı Rusya'nın yanında durmakla suçladı. İran da OPEC üyesi, bu Krallığın da İran'ın yanında olduğu anlamına mı geliyor?" diye konuştu. 

ABD Suudi Arabistan İle ilişkisine mesafe koyacak 

Bu açıklamalar sonrası ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın Suudi Arabistan ile ilişkilerini tekrar değerlendirdiğini belirterek artık 'sistemli' davranacağını belirtmişti. 

Suudi Arabistan'a verilecek cevaplar arasında ABD güvenlik yardımı konusunda değişikliklerin de yer alabileceğini açıklayan Sullivan, "Suudi Arabistan'a güvenlik yardımına yönelik yaklaşımımızda değişiklikler yer alıyor, ancak Başkanın önüne geçmeyeceğim. Söyleyeceğim şey yakın zamanda bir şey yok" demişti.

Biden'ın 15-16 Kasım'da Endonezya'nın Bali Adası'nda yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi'nde Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşme planının olmadığı belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1840949/suudi-arabistan-ile-abd-arasindaki-petrol-krizi-yukseliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.