Eylül Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’ açıklandı

Sağlık-Sen’in açıkladığı rapora göre eylül ayında 25 saldırganın neden olduğu 16 şiddet vakasında, 24 sağlık çalışanı mağdur oldu. 1 güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti.
Onur Çetinkaya
|
20 Ekim 2022, Perşembe - 12:04
Eylül Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’ açıklandı

Sağlık-Sen, 'Eylül Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’ açıklandı.

"Sağlık çalışanları korkuyor"

Şiddet nedeniyle güven duygusunu zaman zaman kaybetmeye başlayan sağlık çalışanlarının hayatlarından endişe duyarak, şifa dağıtmaya çalıştıklarını belirten Semih Durmuş, hasta yakınlarının saldırgan tutumunun sağlık çalışanları arasında korkuya neden olduğunu aktardı.

“Telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalı”

Durmuş, “Yoğun iş yükü ve istihdam yetersizliği altında ezilen sağlık çalışanlarına yönelik empati kurulmalı, şiddet sonrası yaşanan kaotik ortamın sağlık hizmetini sekteye uğrattığı ve telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Her kurum ve toplumun her bir ferdi, bu vahim tablodan kendine pay çıkarmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadeleye ortak sahip çıkılmalıdır.” çağrısında bulundu.

Eylül ayında 24 sağlık çalışanı mağdur oldu

Sağlıkta Şiddet Yasası'nın getirdiği cezai müeyyidelerin kararlılıkla uygulanmasının şiddetle mücadeleye büyük ivme kazandıracağını ayrıca tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatılması gerektiğini belirten Durmuş," Eylül ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 25 saldırganın neden olduğu 16 şiddet vakasında, 24 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Çok üzgünüz ki 1 güvenlik görevlisi ise hayatını kaybetti." diye konuştu.

16 şiddet olayının 12'sine hasta ve hasta yakınları neden oldu 

Ay boyunca yaşanan 16 şiddet olayının 12'sine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 2'sine kendini bilmez kişiler, 2'sine ise idareciler sebebiyet verdi. Eylül ayında yaşanan şiddet vakalarının 10'u hem sözlü hem fiili, 5'i sözlü, 1 ise mobbing olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının 11'i hastanelerde, 1'i sahada, 1'i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay sosyal medya, 2 olay ise SABİM üzerinden gerçekleşti.

5 saldırgan tutuklandı, 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldı

Durmuş, 16 şiddet olayında mağdur olan sağlık çalışanlarının 11'inin doktor, 7'sinin güvenlik görevlisi, 2'sinin hemşire, 2'sinin acil tıp teknisyeni olduğunu bildirdi. Şiddet vakalarına sebebiyet veren 25 saldırganın 14'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını, gözaltına alınan 4 saldırganın serbest bırakıldığını aktaran Durmuş, 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldığını, 5 saldırganın tutuklandığını, bir saldırganın da çalıştığı kurumda görevinden uzaklaştırıldığını ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1858871/eylul-ayi-saglikta-siddet-raporu-aciklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.