Hakan Han Özcan, Mansur Yavaş’ı kendi rakamlarıyla yalanladı!

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın "ASKİ'nin sudan zarar ettiği" iddiası başta olmak üzere tüm iddialarına yine Mansur Yavaş'ın rakamlarıyla yanıt verdi. Özcan, ABB’nin tüm giderlerinin 7 milyar 680 milyon lira olduğunu, sadece hükümetin ABB'ye verdiği paranın ise 7 milyar 790 milyon lirayı aştığını belirterek, "Sadece merkezi hükümetten gelen paradan bile elinde 110 milyon lira kalıyor" dedi.
Editör
|
22 Ekim 2022, Cumartesi - 02:20
Hakan Han Özcan, Mansur Yavaş’ı kendi rakamlarıyla yalanladı!

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, A Haber’de yayınlanan ve Merve Türkay'ın sunduğu Memleket Meselesi programının canlı yayın konuğu oldu.

Seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sayısız vaatte bulunduğunu söyleyen Hakan Han Özcan, “İstanbul’da da Ankara’da da sayısız vaatte bulundular. Hayal edemedikleri için bol keseden attılar. Kazanınca da o vaatlerin altında kaldılar. Hatta kendi vaatlerini sitelerden kaldırdılar.” dedi.

“Mansur Yavaş’ın getirdiği tekliflerin yüzde 98’ini onayladık”

“ASKİ’de su ücretlerinin yüzde 50 indirilmesi” diye bir durumun söz konusu olmadığını belirten AK Parti Ankara İl Başkanı Özcan, Mansur Yavaş’ın “Biz Meclis’te çoğunluk değiliz. Bizi çalıştırmıyorlar, engelliyorlar.” algısı oluşturmaya çalıştığını ancak bunun tamamen yalan olduğunu söyledi.

Hakan Han Özcan şöyle konuştu:

“Şu ana kadar kendilerinin getirmiş olduğu Başkanlık yazılarıyla, kredi talepleriyle, biz şu ana kadar yüzde 98 getirmiş oldukları kararları onaylamışız. Lakin şöyle bir algı yapılıyor: Bizim Meclis’teki sayımız çok az. Bundan dolayı bizi engelliyorlar, çalıştırmıyorlar. Külliyen yalan. Şu ana kadar 3,5-4 yıl oldu. Sayısızca vaatleri var. O kadar bütçeler yapıldı. Merkezi hükümetten gelen miktarlar var, ortada. Bizim vermiş olduğumuz krediler var. Lakin mesela 2 yılda bir altgeçit bitmez mi? Ankara’da eskiden 60 günde, 90 günde altgeçitler üstgeçitler yapılır, bitirilirdi.”

“ASKİ zarar etmiyor, kârdan zarar ediyor. Çünkü yüzde 100 zammı yüzde 50’ye çekmiş olduk.”

Mansur Yavaş’ın göreve gelmeden önce “Suya zam yapmayacağım. Allah'ın suyu. Allah'ın suyundan para kazanamayacağına inanıyorum” dediğini ancak göreve gelince 4 kez suya zam yapma girişiminde bulunduğunu hatırlatan Özcan, fakat son olarak suda kademeli tarifeye geçmek istediklerinde AK Parti ve MHP grubu olarak çekimser kalmalarının sebebini ise şu şekilde açıkladı:

“Çekimser kaldık çünkü sürekli ‘engelleniyoruz’ diyorlardı. Göreve geldiğinden bu tarafa suya zam yapmak için 4 kez uğraştı. Biz bunu engellemiştik. Lakin sürekli engelleniyoruz söylemi sebebiyle AK Parti ve MHP grubu olarak biz çekimser kalmıştık. Biz çekimser kalınca bir de buna TÜFE ve ÜFE ekleyerek kademeli su tarifesine geçildi. Lakin şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi kademeli su tarifesi yöntemiyle yüzde 400’e varan bir zam yapmış oldu. Ortalamaya baktığınız zaman yüzde 100 ya da yüzde 90 oranında zam oranını yüzde 50’ye çekmiş olduk. Yani kârdan zarar ediyor şu anda. Normal zararı yok. Ama kendileri vatandaşa iflas ettiklerini beyan etmişlerdir. Aslında ABB iflas etmiştir.”

Suyu 4 liraya satan CHP’li belediyeler var

Ankara’da suyun 18 TL’den satıldığını ancak buna rağmen zarar ediyoruz denildiğini söyleyen Hakan Han Özcan, diğer CHP’li belediyelerin suyu çok daha düşük fiyatlara nasıl satabildiğini sordu.

Özcan şöyle konuştu:

“Muğla’da 13,34 TL, Mersin’de 10,40 TL, Adana’da 9,70 TL, Hatay’da 4,8 TL, Ankara’da 18 TL. Kızılırmak suyunu AK Parti Ankara’ya getirdiğinde yattılar kalktılar ‘Kızılırmak suyu zehirli, Ankaralılara zehirli su içiriyorlar’ dediler ama şu an Kızılırmak suyunu kullanıyorlar ve aynı zamanda kanserli denilen su kullanılıyor. Hükümet olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün, ülkemizin en uzun içme suyu maksatlı iletim tünelini içeren Gerede Sistemi ile Ankara 2050’ye kadar su sorunu yaşanmayacak.”

“Sadece billboard baskı maliyetleriyle et yardımları devam edebilirdi”

ABB’nin ihtiyaç sahibi ailelere 120 liralık et yardımı yaptığını, bunu da Ankara’daki tüm billboardlara astıklarını söyleyen Hakan Han Özcan, “İlk kestikleri şey, vatandaşı ilk tehdit ettikleri şey ‘et yardımını kaldırıyoruz’ oldu. İlk önce et ile başlandı, ertesi gün vatandaşlara mesaj göndererek ‘kömür yardımını da kesiyoruz’ dediler. Şu an kesilmiş durumda. Sonra dediler ki ‘çiftçilere tohum dağıtmayacağız’. Onlar ‘Eti kestik, kömürü kestik’ dediklerinde şu çağrıda bulunduk: ‘Siz eti kömürü keseceğinize bir gün sonra Sıla konseri var. Sadece Sıla konserini iptal etseniz ya da ‘ASKİ şu kadar zarar etti’ diye çıktığınız billboardları yapmasaydınız vatandaşın etini kolaylıkla verebilirdiniz.”

“ABB’nin sosyal yardım miktarı bütçenin yüzde 4’ü”

CHP’nin sosyal yardım ilk kez yapılıyormuş gibi bir algı oluşturma çabası olduğunu belirten Özcan, “Bu ülkede Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken bu ülkede engelli çocuklar kömürlüklere saklanıyordu, kimlikleri dahi çıkmazdı. Engelli çocuklar şimdi maaş alıyor. Sosyal yardımlar konusunda, sosyal belediyecilikte kimse AK Parti ile kimse boy ölçüşemez. Bunlar sosyal algı belediyeciliği yapıyorlar. Hayallerinde başka şeyler var bunların. ‘Altılı masa tutmazsa biz de çıkarsak hem İstanbul’dan hem Ankara’dan’ diye hesaplıyorlar. Mesela bir kart çıkardılar. Çok büyük sosyal yardımlar yapıyoruz diye. 2022 bütçe rakamlarına baktığınız zaman o kartlarda 7 milyar 680 milyon liralık bütçede 325 milyon lira sadece. Yani bütçenin yüzde 4’ü sadece. Ve sosyal yardımda biz duayeniz diyorsunuz. Kendi kitapçıklarında bu rakamlar.” ifadelerini kullandı.

“ABB’nin tüm giderleri 7,68 milyar TL, sadece hükümetin verdiği 7,79 milyar TL”

AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri yüzünden ASKİ’nin zarar ettiği iddialarını da yanıtlayan Hakan Han Özcan, rakamların yalan söylemeyeceğinin altını çizerek, “Velev ki ASKİ gelirinden, kârından zarar etti; ASKİ’nin 3 aylık zararı 500 milyon lira diyelim. 500 milyon lira kardan zarar var. Şimdi sadece merkezi hükümetten geçen ay 1 milyar 100 küsur milyon lira ek para geldi. Yani hükümetten aldığın paraya rağmen sen ufacık bir kardan zarar etmekten dolayı fakir fukarayı, ihtiyaç sahiplerini hemen ‘yardımları kesiyorum’ diye tehdit et. Buradaki amaç ne? AK Parti ile hükümet ile belediyeyi karşı karşıya getirmek. Aynı zamanda burada bütçeler ortada. Mesela normalde kesinleşen bütçe, kendi kitapçıklarında 7 milyar 680 milyon lira. ABB’nin gider bütçesi bu. Ama sadece 2021 yılında İller Bankası’ndan 7 milyar 790 milyon lira para gelmiş. Sadece merkezi hükümetten gelen para bu. 110 milyon lira fazlası kalmış oluyor. Ne yazık ki kişisel algıya ayırdıkları, beğeni almak için sosyal medyaya aktardıkları başka şeyler var. Ve aynı zamanda yandaşlara vermiş oldukları ihaleler var.”

“Mansur Yavaş 26 bin personeli olan ABB’ye, diyet borcunu ödemek için 14 bin personel daha aldı”

Ankara Büyükşehir Belediyesinin en büyük gider kaleminin personel gideri olduğunu açıklayan Özcan, bunun sebebini ise şu şekilde açıkladı:

“Mansur Yavaş’ın diyet borcu var. O altılı masanın diyet borcu ödeniyor. 14 bin personel alındı. Bu Cumhuriyet tarihinde bir belediye olarak çok büyük işe alım rekorudur. Yani biz belediyeyi teslim ederken 26 bin personel ile teslim etmişiz. 26 bin personelden 3 bin 500’ünü işten çıkarıyorsun. Akabinde de 14 bine yakın personel alıyorsun. 14 bin personel ortalama aylık 120 milyon lira yapar. Yıla vurduğunuz zaman 1 milyar 500 milyon lira yapar. Aslında şirketlere, belediyenin şirketlerine, belediyenin diğer kuruluşlarına yapmış oldukları, yandaşlarına diyet ödemek için ne yazık ki bu kadar personel alırsan o zaman bir kilometre bile metro yapamazsın. Bir metre dahi asfalt dökemezsin. 2018 yılında AK Parti’deydi belediye. O bütçeye baktığınız zaman bütçe kaleminin yüzde 45’ini biz vatandaşa veriyorduk. Personeli doğru orantılamışız, yatırım maliyetlerimizi bütçeye denk yapmışız. Ama geçen sene ABB’nin yatırımı düşe düşe yüzde 25’e düştü, yani vatandaşa ayrılan bütçe. Şimdi de 2022’nin bütçesi önümüzdeki günlerde görüşülecek. O da ortaya çıkacak. Daha da düştüğünü göreceksiniz. Rakamlar yalan söylemiyor. Oluşturmuş oldukları bir algı var. Ama o algıya baktığınız zaman da sanki tozpembe bir Ankara çizilmeye çalışılıyor tüm Türkiye’ye. Çünkü bunların hepsi yandaş medyalara, yandaş sosyal medyaya, ayrı ayrı ajanslara bütçeler ayırıyor. 14 bin personel alırsan tabii ki altılı masayı da memnun edersin.”

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Normalde personel giderleri, bütçe giderlerinin yüzde 30’unu geçemez. Ama belediye şirketleri ile birlikte baktığınız zaman geçiyor. Sayıştay’ın da tespit ettiği konular var. Mesela özel kalem, bütçenin belli bir oranında doğrudan ihaleye çıkabilir. Ama onları da kat be kat aşmış durumdalar. Şu an şöyle bir durumları var: ‘Zaten biz tozpembe gözüküyoruz, yapacağımız her şeyi yapalım’. Zaten Ankara’ya hizmet etme gibi bir dertleri yok. Şu an da başka başka dünyaları var. Ne yazık ki hem İstanbul’da hem Ankara’da verdikleri vaatleri bari gerçekleştirseler. Çünkü 2019’dan bu tarafa İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine baktığınız zaman hem yatırım olarak düşüyor, aynı zamanda 3 buçuk yılda bu kadar erime var. Aynı zamanda Ankara’da hiç olmamış selde can kayıpları meydana geliyor. Niye? Sen bütçeyi personele harcarsan, bari o personel bir mazgal temizlese. Mazgalların üzerine dahi Ankara’da asfalt atıldı ve o asfaltlarda can kayıpları yaşandı. Gerçekleşen bütçe rakamlarına bakıyoruz. Bunlar bizim rakamlarımız değil. Bunlar kendi kitapçıklarında Meclis üyelerimize sunmuş oldukları rakamlar. Tüm bunları, yatırım oranlarını ve yatırım maliyetlerini de çok rahat bir şekilde ABB’nin sitesinde görebilirsiniz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1862248/hakan-han-ozcan-mansur-yavasi-kendi-rakamlariyla-yalanladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.