Prof. Dr. Yeniçeri’den İyi Parti’ye HDP eleştirisi

Ankara eski milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “İyi Parti’yi Kürtler, Zazalar kurdu” şeklindeki ifadesini “sorunlu” bulduğunu belirterek, “Yani siz seçmeni, Kürt seçmeni, Türk seçmeni, Kürt siyaseti, Türk siyaseti, Gürcü siyaseti, Alevi siyaseti, Sünni siyaseti şeklinde ifade etmeye çalışırsanız bu ülkeye en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Çünkü bu bir ayrımcılıktır. Bu doğru değildir” dedi.
Büşra Bayrak
|
23 Eylül 2020, Çarşamba - 17:00
 Prof. Dr. Yeniçeri’den İyi Parti’ye HDP eleştirisi

Prof. Dr. Yeniçeri, Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını cevaplandırdı.

İYİ Parti 2. Olağan Kongresi’nde Genel Başkan Meral Akşener’in güzel bir konuşma yaptığını, ancak “Kürtler ve Zazalar bu partiyi kurdu” söylemini sorunlu bulduğunu dile getirdi.

 “İyi Parti’yi Kürtler kurdu” söylemi sorunlu

Prof. Dr. Yeniçeri, “Şimdi Türkiye’yi ve Türk milletinin ve Türk seçmenini bir ve bütün almadığınız sürece yanlış yaparsınız. Yani siz seçmeni, Kürt seçmeni, Türk seçmeni, Kürt siyaseti, Türk siyaseti Gürcü siyaseti, Alevi siyaseti, Sünni siyaseti şeklinde ifade etmeye çalışırsanız bu ülkeye en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Çünkü bu bir ayrımcılıktır. Bu doğru değildir. Kürtler kurdu, Zazalar kurdu doğru Kürtler Zazalar bizim kardeşimiz evet doğru. Peki öbürleri niye söylemiyorsunuz? Türkler kurdu efendim Gürcüler kurdu, Çerkezler kurdu niye demiyorsunuz?”  şeklinde konuştu.

Bunun tesadüfen söylenmediğini belirten Prof. Dr. Yeniçeri, “Bir sürçü lisan mıdır, gözden kaçma mıdır? Sözün amacını aşma mıdır?” diye sordu.

“Amaç oy almaksa diğer partilerden çok da farklı olmaz, İYİ Parti”

Prof. Dr. Yeniçeri,  kendinin İyi Partinin kurucularından birisi olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “Ben Türküm ve ben Sünniyim. Benim ismim burada geçmiyor. Yani Sünniler kurdu demedi ya da Türkler de kurdu demedi. Kim kurdu? Bir o cümleyi alırsanız Kürtlerle Zazalar kurdu oluyor ve bu da doğru bir anlatım tarzı değil, kapsayıcı bir anlatım tarzı değil. Toplumun bütününü kapsayacak şekilde ifade edilmesi lazım. Çok sorunlu bir yaklaşım biçimi olarak görüyorum. Eğer bundan HDP'ye bir mesaj göndermek yada işte bir takım kişilerin oylarını alabilmek için bu toplumun bütünlüğünü, milletin varlığını ifade edecek cümlelerden kaçınıyorsa zaten diğer partilerden çok da farklı olmaz İYİ Parti.”

“Bu Demirtaş aşkı birilerinde niye nüks ediyor?”

“Demirtaş ve avanesi herkesin de bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelik olarak bir kalkışmayı organize eden, planlayan 6- 8 Ekim olaylarını planlayan bir ekip ve bunlar 6-8 Ekim tarihindeki olaylard benim bildiğim 52 yurttaşımızın ölmesine sebebiyet vermişlerdir.” diyen Prof. Dr. Yeniçeri, “Bu Demirtaş aşkı birilerinde niye nüks ediyor? Niye bu gündeme alınıyor onu da anlamakta sıkıntı çekiyorum.” ifadelerini kullandı.

“İyi Parti ile HDP’yi yan yana koyamıyorum”

Prof. Dr. Yeniçeri şunları söyledi: “İYİ Partideki herkesi hemen hemen tanıyorum. Yüzde 90’ını tanırım vatansever, milliyetçi, dindar, ülkesine kültürüne, tarihine bağlı insanlar. Bunlar benim arkadaşlarım birçoğu. Dolayısıyla da bunların böyle vatanın bölünmesine, hatta  parlamentoda PKK’nın  marşlarını söyleyen birtakım gruplarla HDP diye ben onu siyasi parti olarak da görmüyorum. Yani yasalara göre siyasi parti olarak görünüyor, bütçeden para alıyor filan niye alıyor, niye görünüyor onu da ayrıca tartışmak gerekir. Ama bu böyle bir parti ile İYİ Parti’yi yan yana koyamıyorum dokuları ayrı, genleri ayrı. Birinin yıkmak istediğini, öbürü yapmak istiyor. Birinin bölmek istediğini, diğeri bütünleştirmek istiyor. Nasıl bunlarla bir arada olacaksınız da bir araya geleceksiniz? Oradan 3 tane oy almak için bunu söylüyorsanız buradan 3 milyon oyun gideceğini hesaba katmanız lazım.”

“Türk milliyetçiliği aksiyonu üzerinden bir hareket başlamalı”

“Cumhuriyet Halk Partisi'nin elinden Atatürk'ü ve laikliği, Adalet ve Kalkınma Partisinin elinden İslam’ı ve Osmanlı'yı, HDP’nin elinden demokrasi ve insan haklarını alan Türk milleti ve Türk milliyetçiliği aksiyonu üzerinden bir hareket başlamalı.” değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Yeniçeri, bu görüşlerini İyi Parti’nin kuruluş aşamasına Meral Akşener’e de ifade ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Yeniçeri toplumun siyasetin önünde gittiğini şu sözlerle ifade etti:

“Millete, tarihe, devlete karşı siyaset olmaz”

“Bu memleket hem Abdülhamid'i seviyor, hem Atatürk’ü seviyor. Bu memleket hem Türk hem Müslüman. Bu memleket hem Osmanlı’ya ve Selçuklu’ya, Göktürk ve Uygur'a sahiplik ediyor hem Türkiye Cumhuriyeti'ne sahiplik ediyor. Halbuki siyaset yanlış yerde. Siyasette birini seven öbürünü sevmiyor. Birine evet diyen öbürüne hayır diyor. Böyle siyaset olmaz. Millete karşı siyaset olmaz. Tarihe karşı siyaset olmaz. Devlete karşı siyaset olmaz. Türkiye'de bu yapılıyor. Bunun aşılması lazım ve İyi Parti de bunun için çok iyi bir yere kendini konumlandırabilirdi. Fakat gördüğüm kadarıyla şimdiye kadar böyle bir tavır içerisine girmedi. Orada bir cümle var, biz hem Osmanlıyız hem Türkiye Cumhuriyeti'yiz şeklindeki ifade herhalde bizim yapmış olduğumuz şeyin bir yansıması olarak da bunu görüyorum ben.”

“Toplum siyasetin önüne geçmiştir”

“ Ama sonuç itibariyle şunu ifade etmek lazım: Toplum siyasetin önüne geçmiştir Türkiye'de. Şu anda siyasi bir gecikme söz konusudur. Siyasi geri kalmışlık söz konusudur. Ne demek siyasi geri kalmışlık? Siyasi geri kalmışlık, toplumda meydana gelen değişme ve gelişmelere siyasetin gecikerek uyması anlamını taşımaktadır. Şimdi sokağa çıkın insanlar ilişki kurarken ne mezhep sorarlar ne etnisite sorarlar, ne ideoloji sorarlar. Vatandaşın elini de sıkarlar birbirinden çak da alırlar, alışverişte veriler vatandaşlar arasında öyle bir problem yok. Şimdi dese ki siyasi partiler gelin oturalım bir siyasi parti gelin oturalım da şu ülke sorunlarını birlikte konuşalım deseniz, masanın ayağının birisi kırık mı altında kim saklı üstünde kim saklı birbirlerine yanaşmıyorlar. Bu siyaset değil, bu toplumun germedir bu toplumsal kutuplaşmayı arttırmadır ve bu toplumu arkadan takip etmektedir.”

Prof. Dr. Özcan Yeniçeri’nin iç siyasetten dış politikaya kadar tespit ve analizlerini Gökhan Gökyıldırım’ın özel röportajında izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/186974/prof-dr-yeniceriden-iyi-partiye-hdp-elestirisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.