Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye yükseltildiğini açıkladı.
Onur Çetinkaya
|
27 Ekim 2022, Perşembe - 11:07
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Kavcıoğlu’nun Enflasyon Raporu 2022 Bilgilendirme Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. 

Merkez Bankası, enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonun 2022 yılı sonunda yüzde 65,2 olarak gerçekleşeceği, 2023 yıl sonunda yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 seviyesine gerileyerek, azalış eğilimini sürdüreceğinin tahmin edildiğini söyledi. 

Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 60,6, gelecek yıl sonu için yüzde 19,2 ve 2024 yılı sonu için yüzde 8,8 seviyesinde bulunuyordu.

"Üçüncü çeyrekte sınırlı yavaşlama işareti"

2023 yılına ilişkin büyüme tahminleri önceki rapor dönemine göre küresel ölçekte önemli ölçüde aşağı yöne güncellenmiştir.

Temmuz başından bu yana öncü göstergeler, zayıflayan dış talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte büyümede sınırlı bir yavaşlamaya işaret ediyor. 

Yıl sonu enflasyon tahminini yükseldi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltti. Önceki raporda tahmin yüzde 60,4 düzeyindeydi.

İstihdam edilen kişi sayısı 2020 yılı birinci çeyreğinden bu zamana kadar toplamda 4,1 milyon kişi arttığını söyleyen Kavcıoğlu, "Ağustos ayı itibarıyla, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payı yüzde 28’i aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

"Sağlıksız fiyat oluşumuna izin vermeyeceğiz"

Firmalarımızın fiyatlama davranışlarında bozulma yaşanmasına ve sağlıksız fiyat oluşumlarına izin verilmeyeceğini belirten Merkez Bankası Başkanı," Bunun sonucunda, beklentilerin ve kur istikrarının enflasyondaki düşüşü desteklemesini sağlayacağız." diye konuştu.

"Tüketici kredilerinin ticariye oranı azaldı"

Kavcıoğlu sözlerinde, "Kredi faizlerine yönelik devreye alınan makroihtiyati düzenlemeler sonrasında parasal aktarımın desteklendiğini ve TL ticari kredi faizlerinin 10 puan civarına gerilediğini görüyoruz. 

Tüketici kredilerinin ticari kredilere olan oranı azalırken, yatırım ve ihracat kredilerinin ticari krediler içerisindeki ağırlığı önemli ölçüde arttı." açıklamasını yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1872641/merkez-bankasi-yil-sonu-enflasyon-tahminini-yukseltti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.