Korku filmi hayranları pandemi dönemini daha rahat geçiriyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, korku filmi tutkunlarının koronavirüs salgınıyla diğer insanlara göre daha iyi başa çıktığı öne sürüldü.
Zeliha Demirci
|
26 Eylül 2020, Cumartesi - 17:00
Korku filmi hayranları pandemi dönemini daha rahat geçiriyor

Korku filmi hayranlarının pandemi süresinde daha az sıkıntı yaşadığı, Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi'nin Medya, İletişim ve Toplum Araştırmaları Programı'yla İletişim ve Kültür Fakültesi tarafından gerçekleştirilen çalışmayla öne sürüldü. Independent Türkçe'nin aktarımına göre, çalışmada, "Çoğu insan korku filmlerine bir şeyler öğrenmek yerine eğlenmek için gitse de, korkunç hikayeler çok sayıda öğrenme fırsatı sunuyor." ifadeleri yer aldı.

Araştırmada şu ifadeler yer alıyor: "Kurgu, seyircinin dünyanın hayali versiyonunu cüzi bir maliyetle keşfetmesini sağlıyor. İnsanlar kurgu aracılığıyla tehlikeli avcılardan nasıl kaçacağını, yeni sosyal durumları nasıl aşacağını, zihin okuma ve duygu düzenleme becerilerini nasıl uygulayacağını öğrenebilir."

310 katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, korku filmi tercih ettiğini söyleyenler son birkaç ayda daha az psikolojik sıkıntı yaşadıklarını belirtmiş.

Korku sevenler olumsuz duygularla boğuşma pratiğine sahip

Çalışma, "Korku filmi izlemenin daha az psikolojik sıkıntıyla ilişkili olmasının nedenlerinden biri korku kurgusunun seyircinin olumsuz duygularla güvenli bir ortamda boğuşma pratiği yapmasına izin vermesidir. Olumsuz duyguları korku filmi gibi güvenli bir ortamda deneyimlemek, bireylerin korkuyla başa çıkma stratejileri geliştirmelerine ve gerçek hayattaki korku uyandıran durumlarla daha sakin şekilde başa çıkmalarına yardımcı olabilir." şeklindeki ifadelere yer veriyor.
Bununla birlikte araştırmacılar, korku filmi sevmeyen seyircileri, güçlüklerle başa çıkma mekanizmalarını kuvvetlendirmek amacıyla korku filmi izlemeye karşı uyarıyor. Kişi korku filmlerinden nefret ediyorsa, durumunu daha da kötüleştirmesine sebep olabileceği söyleniyor.
http://www.ankaramasasi.com/haber/196869/korku-filmi-hayranlari-pandemi-donemini-daha-rahat-geciriyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.