Dışişleri Bakanı Hakan Fidan canlı yayında soruları yanıtladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı canlı yayında Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi'yle ilgili olarak merak edilenleri yanıtladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Mayıs 2024 08:10
GÜNCELLEME
16 Mayıs 2024 05:41
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan canlı yayında soruları yanıtladı
AA
Kaynak AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NTV canlı yayınında dış politikaya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fidan, Türkiye-Irak ilişkilerinin fevkalade önemli olduğunu belirterek, son 20 yıldır Irak'ın çok sancılı bir süreçten geçtiğini söyledi.

İşgal, iç savaş, terörle mücadele, siyasal istikrarsızlığın birçok konuyu beraberinde getirdiğini ifade eden Fidan şunları söyledi;

''Bu süre zarfında bizim bir numaralı milli güvenlik problemimiz olan ülkemize kasteden terör örgütünün de işine gelen bir atmosfer oluştu orada ve buradan istifade etti terör örgütü.''

En büyük problemin Irak'ta bu konuda karşılıklı bir muhataplık ilişkisi içerisinde konuyu çözmeye yönelik bir partnerin olmayışı olduğunu vurgulayan Fidan, "Dolayısıyla işbirliği konusundaki bu eksikliği biz kendimiz kendi göbeğimizi keserek hep götürdük. Operasyonlar süreklilik arz etmeye başladı. Özellikle bizim 2016'dan sonra geliştirdiğimiz konseptle, yani savaşı başladığı yere götürme meselesi, sınırlarımızın ötesine taşıdık. Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok. Hiçbir ülkeye biz kendi kendimize saldırmıyoruz. Hiçbir ülkeye de yönelik kendi içimizde terör örgütü, silahlı bir grup beslemiyoruz. Biz kendi ülkemize, kendi toprağımıza çok şükür yüzde yüz sahibiz. Egemenliğimizi sonuna kadar uyguluyoruz." diye konuştu.

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi

Fidan, Türkiye'nin Irak ile olan ilişkilerindeki önemli projelerden biri olan Kalkınma Yolu Projesi'ne değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projeye büyük önem verdiğini belirtti. Proje aracılığıyla Irak'ın olumlu bir gündemle anılmasını istediklerini vurgulayan Fidan, Türkiye'nin terörle mücadele anlayışını Erbil yönetimiyle geliştirdiklerini ve şimdi Bağdat ile de geliştirdiklerini ifade etti. Irak'ın PKK'yı yasaklı örgüt ilan etmesini önemli bir adım olarak gördüklerini ve bu konuda işbirliği yapmanın kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.