Taliban’ın kızları yurtdışında eğitim alırken Afganlara eğitim yasak

Taliban’ın Afgan kızları üniversiteden mahrum bırakırken yöneticilerinin kendi kızlarını yurt dışında okuttukları ortaya çıktı.
Ersin Küçükbarak
|
25 Aralık 2022, Pazar - 15:56
Taliban’ın kızları yurtdışında eğitim alırken Afganlara eğitim yasak

Taliban geçtiğimiz yılın ortasında Afganistan’da ikinci dönem iktidara geldi.

 ‘Bu sefer baskıcı olmayacağız’ söylemi ise  boş çıktı.

Kız öğrencileri önce orta öğretimden uzaklaştıran iktidar, son olarak kızların üniversiteye gitmesini yasakladı.

Ancak, Taliban üyelerinin kendi kız çocuklarının yurtdışındaki okullara gitmesi, ülke yönetiminin uyguladığı çifte standardı gözler önüne serdi.

Afganistan Analysts Network'ün bir raporuna göre, birçok Taliban yöneticisi kızlarını okula gönderiyor. Kar amacı gütmeyen politika araştırma grubu tarafından hazırlanan rapor çerçevesinde, dokuz üst düzey Taliban yetkilisi ve bir Taliban sempatizanı da dahil olmak üzere 30 kişiyle röportaj yapıldı.

Bir yetkili, iki kızının Katar devlet okulunda okuduğunu ve birinin eğitimini 2020'de bitirdiğini belirterek “Üç yıl eğitimle pek ilgilenmeden yaşadık ama mahallede herkes okula gittiği için çocuklarımız da okula gitmek istedi. Bu yüzden dördüncü yılda üç oğlumu ve iki kızımı okula göndermek zorunda kaldım” dedi.

Rapora göre, diğer Taliban yetkilileri çocuklarını Pakistanlılar tarafından yönetilen ve Pakistan müfredatını takip eden ancak İngilizce eğitim veren Katar merkezli özel okullara göndermeyi seçti. Başka bir Taliban yetkilisi, "Katar'da yaşayan Taliban üyeleri ve ailelerinin modern eğitim için güçlü talepleri var ve hiç kimse, hangi yaşta olursa olsun, kız veya erkek çocuklar için buna karşı çıkmıyor" dedi. Öte yandan, Taliban üyesi bir bakan, kızının Katar'daki bir üniversitede tıp okuduğunu söyledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2024995/talibanin-kizlari-yurtdisinda-egitim-alirken-afganlara-egitim-yasak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.