Evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında son iki gün!

Dijital kimliklendirme projesi kapsamında evcil hayvanlara çip takılması işlemi, 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyor. Hayvan sahiplerinin para cezası ödememesi için belirtilen tarihe kadar beyanname vermesi gerekiyor.
Hande Akyol
|
30 Aralık 2022, Cuma - 14:17
Evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında son iki gün!

Tarım ve Orman Bakanlığının dijital kimliklendirme projesi kapsamında, 1 Ocak 2023’e kadar evcil kedi ve köpeklerine çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulayacak.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' gereği ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) bildirmeleri gerekiyor.

PETVET'e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy ve mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. 

1 milyon 286 bin evcil hayvan kayıt altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre, 1 Ocak 2021’den bugüne kadar toplam 762 bin 115 kedi, 524 bin 556 köpek ve 23 gelincik olmak üzere toplam 1 milyon 286 bin 272 adet ev hayvanının kimliklendirilerek kayıt altına alındığı öğrenildi.

Beyanname ile başvuranlar cezadan muaf olacak

Sürenin daralması, yoğunluk yaşanması veya değişik sebeplerle karşılaşılan güçlükler nedeniyle mikroçip uygulamasında ve kayıt işlemlerinde karşılaşılabilecek güçlüklerin aşılabilmesi için ev hayvanı sahipleri, 31 Aralık 2022 tarihine kadar Tarım ve Orman il, ilçe müdürlüklerine beyanname ile müracaat etmeleri halinde, mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlanabilecek. Beyannameler, il/ilçe müdürlükleri ile serbest veteriner hekimlere 31 Aralık'a kadar verilebilecek. Serbest veteriner hekimler tarafından alınan beyannameler il, ilçe müdürlüklerine  teslim edilecek.

Sahipsiz hayvanlar ne olacak?

Akıllara en çok takılan sorulardan biri de, sahipsiz hayvanların kayıt işleminin nasıl olacağı. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından kimliklendirilmesi gerekiyor. Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanlar herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadan kayıt altına alınabilecek. Sokaktan sahiplenilmek istenen hayvanların kimliklendirme işlemi yapılmamışsa, hayvan barınaklarına başvuru yapılarak ‘Sahiplendirme Belgesi’ ile kimliklendirilmesi sağlanacak, herhangi bir ceza uygulanmadan il, ilçe müdürlükleri tarafından PETVET'e kaydedilebilecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2035804/evcil-hayvanlara-cip-zorunlulugu-kapsaminda-son-iki-gun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.