Türkiye'yi ayağa kaldıran çocuk gelin skandalın ilk duruşma görülecek

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında evlendirilmesine ilişkin ilk duruşma yarın görülecek. Dava öncesi Adli Tıp Kurumu H.K.G'nin ruh sağlığının bozulduğuna oy birliğiyle karar verdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise duruşmaya yayın yasağı gelmesini talep etti.
Ankara Masası
|
29 Ocak 2023, Pazar - 14:33
Türkiye'yi ayağa kaldıran çocuk gelin skandalın ilk duruşma görülecek

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'nin 6 yaşında "evlilik" adı altında cinsel istismara uğramasına ilişkin  hukuk mücadelesi yarın başlıyor. 

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, H.G.K.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatıma Gümüşel ile H.K.G'nın 6 yaşındayken evlendirildiği Kadir İstekli için hapis cezası isteniyor. 

6 yaşında gelin rezaleti davası yarın başlıyor - 1

Kadir İstekli hakkında 67 yıl hapis istemi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede, şüpheli Kadir İstekli ile babasının kıydığı dini nikahla evlendirildiği, şüphelinin babasının talebesi olduğu ve karşılıklı dairelerde oturduklarını anlattı. Şikayetin devamında H.K.G, cinsel ilişkinin kendisine Kadir İstekli tarafından oyun olarak gösterildiği belirtildi.

Bu ilişkinin babasının yönlendirilmesi ile gerçekleştiği ve yaşı tuttuktan sonra resmi nikah kıyıldığını dilekçede sundu. İddianamede H.K.G'nin şikayet dilekçesinde yer alan ve günlerdir gündemde olan istismar süreçleri ve ailesinin bundaki rolüne ilişkin detaylara da yer verilmişti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheli Kadir İstekli hakkında "Çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel saldırı" suçlarının zincirleme halde işlenmesinden dolayı artırım uygulanarak 67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel  ve anne Fatıma Gümüşel hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

"Ruh sağlığı bozuldu"

Bu arada duruşma öncesinde dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi. Kararın sonuç bölümünde, şöyle denildi:

Yukarıdaki tıbbi belgeler ve dava dosyasının tetkikinde elde edilen ve adli psikiyatriyi ilgilendiren hususların değerlendirilmesinde; (…) mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G'nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur.

Yayın yasağı talebi

Öte yandan davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2064709/turkiyeyi-ayaga-kaldiran-cocuk-gelin-skandalin-ilk-durusma-gorulecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.