Türkiye'ye yardım hazırlığı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Türkiye'ye peş peşe destek mesajları geldi. ABD, Rusya başta olmak üzere birçok ülke yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi.
Ankara Masası
|
06 Şubat 2023, Pazartesi - 11:07
Türkiye'ye yardım hazırlığı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu " Çok yerden ihbar geliyor. Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz bölgelere sevk edildi. Kargo uçaklarımız hazırlanıyor, bölgelere sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarma çalışmalarını yapmak. Bunun için de bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu." diye konuştu.

Bakan Soylu'nun uluslararası çağrısına ilişkin açıklamalarda peş peşe geldi.

Rusya'da yardım hazırlığı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ,Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov’un talimatıyla 100 kişilik arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderilmek üzere hazır duruma geçtiği belirtildi.

Bunun için 2 adet İl-76 uçağının hazırlandığı kaydedilen açıklamada Kurenkov'un değerlendirmelerine de yer verildi.

Kurenkov, "Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, vatandaşlarının kendilerini zor durumda bulduğu dost bir devletin yardımına her zaman hazırdır." ifadesini kullandı.

ABD'den destek

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada  "Başkan Biden, depremden etkilenenlere yardım edilmesi için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarımıza ABD'nin yardım seçeneklerinin incelenmesi yönünde talimat vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile eş güdümlü olarak durumu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz." denildi.

" Çavuşoğlu'yla temastayım"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda." paylaşımında bulundu.

İşte gönderilen mesajlar:

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 'Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremi derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz tüm kalbimiz sizinle. Acil durum ilan ettik, bölgeye hemen yardım göndereceğiz' dedi.

İsrail

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği depremin ardından sosyal medyadan paylaştığı mesajda, "Bugün sabaha karşı yaşanan deprem sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Finlandiya

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin Cumhurbaşkanı olan Sauli Niinistö'nün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdiğini belirtti. Yapılan açıklamanın devamında ise başsağlığı ve taziye dilekleri yer aldı.

Ukrayna

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, 'dost' Türk halkına mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır olduklarını söyledi. Zelenskiy, Twitter hesabından "Türkiye'deki depremin sonucunda yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği ve yaralandığı haberleriyle şok oldum.

Kurbanların ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileklerimizi sunuyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız ve gereken yardımı sağlamaya hazırız"

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim, hem bu korkunç depremde hayatını kaybedenlerin aileleri hem de hâlen akrabaları, dostları ya da komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Ortaklarımızla birlikte hızlı bir şekilde yardım sağlayacağız" dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ise, Twitter'dan "Bu sabah Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illerde de yıkıma yol açan şiddetli deprem haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerle ve yakınlarıyla. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Almanya bu zor anlarda Türkiye'nin yanındadır" mesajını paylaştı.

Avrupa Birliği

 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic, büyük depremin ardından Sivil Koruma Mekanizması'nı harekete geçirdiklerini ve Hollanda ile Romanya’dan ekiplerin yola çıktığını duyurdu.

Lenarcic Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya'dan ekipler halihazırda yola çıkmış durumda" diye yazdı.

Tayvan

Tayvan Dışişleri Bakanı Wu Zhaoxie adına Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika İşleri Dairesi Başkanı He Zhongyi, Türkiye’de yaşanan depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayınladı. Türkiye’nin Tayvan’daki Temsilcisi Muhammed Berdibek’i arayıp taziyelerini ileten Zhongyi, Tayvan yönetimi olarak mümkün olan tüm yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Tayvan, deprem bölgesine 200 bin dolarlık yardım yapılacağını duyurdu. 

Tayvan, 2011'de Elazığ'da kaydedilen 6.5 büyüklüğündeki depremde de Türkiye maddi destek sağlamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2066572/turkiyeye-yardim-hazirligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.