BM'de Türkiye ve Suriye'nin durumu ele alındı

BM'de, "asrın felaketi"nin ardından Türkiye ve Suriye'deki durum ele alındı. DSÖ Sözcüsü Catharina Boehme, Suriye'de depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret eden DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un yakın zamanda Türkiye'yi de ziyaret etmesinin planlandığını belirtti. Öte yandan BM, "asrın felaketi"nden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere gıda yardımlarını hızlandırdı.
Mevlüt Peker
|
10 Şubat 2023, Cuma - 18:57
BM'de Türkiye ve Suriye'nin durumu ele alındı

Birleşmiş Milletler'de (BM), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ve Suriye'ye etkisi ele alındı.

BM Cenevre Ofisi'nde Sözcü Michele Zaccheo moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı gerçekleştirildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR), Suriye'deki temsilcisi Sivanka Dhanapala toplantıya çevrim içi olarak katılırken, bölgede çok sayıda artçı sarsıntının olduğunu belirtti.

Suriyelilerin birçoğunun deprem sonrasında yaşadıkları büyük belirsizlik dolayısıyla travma yaşadığını belirten Dhanapala, bu kişilerin Suriye'deki çok sayıda UNHCR evlerinin hasar görmesi sebebiyle dışarıda kaldığını söyledi.

Dhanapala, Suriye'de halihazırda 6,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini hatırlatarak deprem sonrası en çok etkilenen ve en savunmasız kesimlere destek olmak için harekete geçtiklerini kaydetti.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Paul Dillon, en çok ihtiyaç duyulan insani yardım malzemesi taşıyan 14 ilave kamyonun depremlerden etkilenen Suriye'nin kuzeyine ulaştığını ve yardımların 1100 aileye verileceğini doğruladı.

Gaziantep'te büyük bir IOM depo kapasitesinin mevcut olduğunu ve bunların Türk yetkililerinin kullanımına da sunulduğunu açıklayan Dillon, bugün Türkiye'den 6 tırlık konvoyun Suriye'nin kuzeyine ulaştığını da kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Catharina Boehme, deprem bölgelerinde zamana karşı bir yarış olduğunu kaydederek, DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus'un bugün yerel ortaklarla ve depremden etkilenen insanlarla buluşmak üzere Suriye'nin Halep kentine ulaştığını söyledi.

Ghebreyesus'un sağlık hizmetlerinin herkese eşit bir şekilde ulaşması için mücadele edeceğini ifade eden Boehme, AA muhabirinin "DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus bugün Suriye'de depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ediyor. Türkiye'deki depremlerden etkilenen bölgeleri de ziyaret edecek mi?" sorusunu, "Evet bu ziyaret de planlanıyor. Yakın zamanda olacak ancak henüz günü belli değil." diye yanıtladı.

IFRC'de Türkiye ve Suriye için uluslararası yardım kampanyası

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa, uluslararası topluma Türkiye ve Suriye halkına desteğinin uzun vadeli olması gerektiğin ifade etti.

Longa, IFRC'nin Türkiye ve Suriye'de depremlerle mücadele için 200 milyon İsviçre Frangı değerinde uluslararası acil yardım kampanyası başlattığını da hatırlattı.

BM, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere gıda yardımlarını hızlandırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Suriye ve Türkiye'de 115 bin kişiye acil ihtiyaç duyulan gıda yardımlarını ulaştırdı.

WFP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, WFP, ilk dört günde Suriye ve Türkiye'de 115 bin kişiye acil gıda yardımı sağladı.

Suriye'de 43 bin kişiye sıcak yemek ve hazır erzak ulaştırılırken Türkiye'de de 73 bin depremzedeye bir haftalık ihtiyaçlarını karşılayan gıda sepetleri dağıtıldı.

Öte yandan Suriye'nin kuzeybatısında depremlerden etkilenen 23 bin 850 kişi, WFP ortakları aracılığıyla hazır gıdaya erişti.

WFP, Osmaniye Cevdetiye kampında depremden etkilenen 18 bin Türk ve Suriyeli mülteci için de yiyecek sepetleri dağıtırken Adana, Hatay, Kilis ve Kahramanmaraş'taki kamplarda bulunan 54 bin kişiye yetecek aile gıda yardımını ulaştırdı.

WFP ekipleri, ayrıca depremden etkilenenlere günlük pişmiş yemek sağlayan aşevlerinin genişletilmesinde Türkiye'nin güneydoğusundaki belediyeleri desteklemek için de gıda dağıtıyor.

Söz konusu gıda yardımı, Gaziantep, Hatay, Kilis ve Kahramanmaraş olmak üzere 4 ilde depremden etkilenen yaklaşık 200 bin kişiye 2 hafta boyunca günlük dağıtılmak üzere belediye mutfakları aracılığıyla yemek yapmak için kullanılacak.

Dünya Gıda Programı, öte yandan Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen 874 bin kişiye gıda ve sıcak yemek yardımı sağlamak için 77 milyon ABD doları talebinde bulundu.

WFP Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Corinne Fleischer, depremzedelere temel olarak sıcak yemek, aile gıda paketleri, pişirme gerektirmeyen ve hemen tüketilebilecek gıdalar sağladıklarını belirterek, "Depremlerden etkilenen binlerce insan için gıda şu anda en önemli ihtiyaçlardan biri ve önceliğimiz ihtiyacı olan insanlara hızlı bir şekilde ulaştırmak." ifadesini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2068264/bmde-turkiye-ve-suriyenin-durumu-ele-alindi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.