Deprem bölgesinde salgın riski var mı? Hangi önlemler alınmalı? Mehmet Ceyhan, yanıtladı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Ankara Masası'nın deprem bölgesindeki salgın riski, alınması gereken önlemler ve ortaya çıkabilecek hastalıklara ilişkin sorularını yanıtladı.
Ecem Çetin
|
16 Şubat 2023, Perşembe - 15:31
Deprem bölgesinde salgın riski var mı? Hangi önlemler alınmalı? Mehmet Ceyhan, yanıtladı

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 şiddetinde iki deprem meydana geldi. 

Şiddetli depremler, 10 ili vurdu ve büyük bir yıkıma neden oldu. 

Son verilere göre 36 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 108 binin üzerinde insan  ise yaralandı. 

Deprem sonrası su ve tuvalet eksikliği hastalık risklerini de beraberinde getirdi. 

Enkaz altında kalan naaşlar da ayrıca risk unsuru oluşturuyor. 

Peki, "Deprem bölgesinde salgın riski var mı?, Hastalık riskine karşı hangi önlemlerin acilen alınması gerekiyor?, Bölgede özellikle yeterli tuvalet ve su olmaması ne tür riskleri ortaya çıkartacaktır?, Deprem bölgelerindeki tozlar enfeksiyon hastalığına yol açar mı? Maskenin önemini vurgulayabilir miyiz? Hangi önlemler alınmalı?" sorularının yanıtını Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a sorduk. 

İşte o röportaj;

Deprem bölgesinde salgın riski var mı? 

"Depremler sanıldığı kadar salgın başlatan afetler değiller. Salgının dışında bazı hastalıklarda artma riski var. Bunların başında solunum yoluyla bulaşan hastalıklar geliyor. Rota virüsü dediğimiz kış ishallerinin etkeni olarak çocuklarda gördüğümüz hastalık olabiliyor."

Hastalık riskine karşı hangi önlemlerin acilen alınması gerekiyor?

"Kış mevsiminde solunum yoluyla bulaşan hastalıkları Covid, grip, RSV, zatürre gibi hastalıkları bekliyoruz. En büyük nedeni havanın soğuk olması. İnsanlar mecburen kalabalık bir şekilde kapalı alanda kalıyor. Orada bazı önlemler alınmazsa, herkes hastalığını etrafına bulaştırıyor. Türkiye, depremin olduğu anda covidin, gribin arttığı bir dönemdeydi. Şimdi onlarda bir artış beklenir. Deprem bölgesinde çalışan arkadaşlarla da konuştuğumuzda onlarda bir artış var. Bunu önlemenin en pratik yolu herkesin maske takması.  El dezenfektanı temin edilmeli. Temizlik için su sağlanmalı. "

Bölgede özellikle yeterli tuvalet ve su olmaması ne tür riskleri ortaya çıkartacaktır?

"Depremin ilk günlerinden insanların bir tuvalet olanağı olmadığı için genellikle bu tür ihtiyaçlarını çadırın etrafında falan giderdiler. Bunların içerisinde eğer bir hastalık taşıyan birisi  ya da o sırada hastalık geçiren varsa o yayılabilir."

Deprem bölgelerindeki tozlar enfeksiyon hastalığına yol açar mı? Maskenin önemini vurgulayabilir miyiz? Hangi önlemler alınmalı?

"Deprem bölgelerinde tozdan ölüm çok sık görülür ama bu daha çok bina yıkılmasından kaynaklanan toz sonucu boğulmalar, akciğer ödemi falan gibi problemlerle olur.  Toz, tetanos gibi bazı mikropları taşıyabilir. Dolayısıyla onu solumak, akciğerin sağlığı açısından son derece risklidir. "

http://www.ankaramasasi.com/haber/2069566/deprem-bolgesinde-salgin-riski-var-mi-hangi-onlemler-alinmali-mehmet-ceyhan-yanitladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.