Macaristan ikiye bölündü

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamayan iki ülkeden biri olan Macaristan'da politikacılar ikiye bölündü. Macaristan, NATO üyeliği çerçevesinde Finlandiya ve İsveç'e heyet gönderme kararı aldı.
Mevlüt Peker
|
23 Şubat 2023, Perşembe - 21:36
Macaristan ikiye bölündü

Macaristan hükümetindeki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) Grup Başkanı Mate Kocsis, Fidesz Partisi'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği hususunda ikiye bölünmüş hale geldiğini ve Ulusal Meclis Başkanı'ndan Finlandiya ve İsveç'e heyet göndermesi konusunda talepte bulunduğunu bildirdi.

Basın toplantısı düzenleyen Mate Kocsis, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiklerini fakat Fidesz Partisi milletvekillerinin bu konuda tam anlamıyla ikiye bölündüğünü kaydetti.

Bazı vekillerin, Finlandiyalı ve İsveçli politikacıların Macaristan'a yönelik hakaret içeren tutumlarından dolayı bu iki ülkenin NATO üyeliğini desteklemek istemediklerini vurgulayan Mate Kocsis, "Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Finlandiya ve İsveç'in ittifak üyeliğine destek istedi fakat parti grubu, iki ülkenin NATO üyeliği konusunda çok bölünmüş halde. Ciddi tartışmalar yaşandı. Çok sayıda milletvekili, 'bu iki ülkenin siyasetçileri son senelerde kaba ve temelsiz bir biçimde Macaristan'a hakaretler yağdırdılar ve şimdi de kalkmışlar iyilik istiyorlar' diye itiraz etti." dedi.

Mate Kocsis sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Parlamento Başkanı hem bilgi almak hem de müzakere maksadıyla Finlandiya ve İsveç'e bir heyet gönderecek. Bu, iki ülkenin NATO'ya üyelikleri ile ilgili karar sürecinin uzaması veya ertelenmesi anlamına gelmiyor. Üyelik kararı Mecliste verilecek. Ukrayna-Rusya Savaşı, Macaristan'ın savaşı değil. Macaristan hükümeti barış taraftarı. Fidesz ve KDNP (Hristiyan Demokratik Halk Partisi) grupları parlamentoya, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili siyasi bildiri sunacak. Macaristan Hükümeti, Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki tutumu nedeniyle baskı altında. Parlamentoya sunulacak siyasi bildiride, ülkemizin barışa olan bağlılığı yer alacak. Rusya'nın saldırganlığı kınanacak. Ukrayna'nın kendini savunma hakkına destek verilecek. AB (Avrupa Birliği)'nin Rusya'ya karşı yaptırımları reddedilecek. Ukraynalı mültecilere yardım devam edilecek. Savaşın Ukrayna'daki Macar azınlığı ciddi olarak etkilediği de bu bildiride yer alacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2071189/macaristan-ikiye-bolundu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.