Hürrem Sultan kimdir?

Kanuni Sultan Süleyman'ın vazgeçemediği büyük aşkı ve renkli hayatıyla dönemin unutulmaz sultanı Hürrem Sultan'ın hayatı merak ediliyor.
Ecem Çetin
|
20 Mart 2023, Pazartesi - 16:33
Hürrem Sultan kimdir?

Osmanlı İmparatorluğuna adını altın harflerle yazdırmış sultanların hayatları merak ediliyor. 

Bu sultanlardan bir tanesi de hiç şüphesiz zekası, cesareti , entrikaları, ihtiraslarıyla ün salmış olan Hürrem Sultan...

Bizde Hürrem Sultan'ın merak edilenlerini sizler için derledik. 

Hürrem Sultan kimdir?

Hürrem Sultan'ın Topkapı Sarayından önceki hayatına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1504 yılında Lehistan Krallığı'nın sınırları içerisinde bulunan Rohatyn'de doğduğu rivayet edilir. Hürrem Sultan'ın 15'li yaşlarında 1520 tarihinde Tatar akıncılar tarafından kaçırıldığı, Kırım Hanı'nın himayesine girdikten sonra Topkapı Sarayı'na sunulduğu rivayet edilir. Hürrem Sultan'ın Kanuni Sultan Süleyman ile tanışması ve saraya gelişine hakkında kesin bilgi yoktur. Kanuni'nin Şehzadeliği sırasında veya padişahlığının ilk senesinde Harem'e girdiği düşünülür.

Hürrem Sultan, saraya geldikten sonra 1521 yılında Şehzade Mehmed'i yani ilk çocuğunu dünyaya getirmiştir. Hürrem Sultan, doğumundan sonra saraydaki en nüfuzlu üçüncü kadın durumuna gelmiştir. Hürrem Sultan saraya geldiğinde Kanuni'nin oğlu Mustafa'nın annesi Mahidevran Sultan, sarayın ikinci derece nüfuzlu kadını ve haseki sultandı. İki sultan ilk başından beri hiç anlaşamamış ve aralarındaki rekabet, kavgaya dönüşmüştür. Hürrem Sultan'ın kavgaları çeşitli entrikalarla lehine çevirdiği ve bu olaylarla Mahidevran'ın gözden düşerek 1533’te Manisa Valiliği'ne atanan oğlu veliaht Şehzade Mustafa’nın yanına gönderildiği ve Hürrem Sultan'ın onu yerini aldığı bilinir.

Kanuni Sultan Süleyman, kesin bir tarih olmamakla birlikte 1534 yılında Hürrem Sultanla nihaklanır. Osmanlı İmparatorluğunda eşine rastlanılmayan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın döneminde ilk kez yapılan bu nikah, bir törenle ilan edilir. Osmanlı geleneklerine aykırı düşen çok önemli ve devrimci bir hareket olarak değerlendirilen bu nikahla Hürrem Sultan'ın saraydaki pozisyonu artmıştır.  

Hürrem Sultan, Valide Hafsa Sultan’ın 1534 yılında vefat etmesiyle saraydaki etkisi daha da artmış ve Harem yönetimini ele almıştır.

Kanuni'nin çocukluğundan beri yakın arkadaşı olan ve Sadrazamlığını yapan İbrahim Paşa, 14 Mart 1536 yılında dairesinde boğdurulur. İbrahim Paşa'nın gözden düşürülmesine ve boğdurulmasında Hürrem'in rolü olduğu düşünülür. Bu olaydan sonra Hürrem Sultan’ın devlet işlerini idare etmeye başladığı kanısı yaygındır. 

Hürrem Sultan'ın devrimci hareketlerinden birisi de Harem'i Eski Saray'dan Topkapı Sarayı'na taşıttığı düşünülen olaydır. Hürrem Sultan'ın devlet işleriyle daha yakından ilgilenebilmek için Harem'i taşıdığı düşünülür.

Hürrem Sultan, İstanbul'da 15 Nisan 1558 yılında vafat etmiştir. Büyük bir cenaze töreninin ardından Süleymaniye Camii avlusuna gömülmüştür.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2075866/hurrem-sultan-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.