AB, çip üretimini artırmayı hedefliyor

Avrupa, çip yatırımları konusunda daha cazip bir hale getirilerek çip üretimini artırmayı hedefliyor.
Mevlüt Peker
|
18 Nisan 2023, Salı - 20:10
AB, çip üretimini artırmayı hedefliyor

AB (Avrupa Birliği) kurumları, AB üyesi ülkelerde çip üretimlerini artırmak amacıyla 43 milyar euro kaynak sağlanmasını öngören plan üzerinde anlaşma sağladı.

Avrupa Birliği Konseyi, AB üyesi ülkelerle AP (Avrupa Parlamentosu) arasında müzakere edilen ve Avrupa'da çip üretimini cazip hale getirerek sektörü canlandırmak için hazırlanan çip kanununda uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Sağlanan uzlaşmaya göre, arz güvenliğinin sağlanması amacıyla çip alanında büyük ölçekli teknolojik kapasiteyi yükseltme yatırımlarına destek verilecek.

Böylelikle Avrupa, çip yatırımları konusunda çok daha cazip bir duruma ulaşacak.

Çipte yaşanacak tedarik sıkıntılarını önceden kestirmek ve kriz zamanında müdahale amacıyla yeni bir sistem kurulacak.

Çip alanında 3,3 milyar eurosu Avrupa Birliği bütçesinden karşılanmak üzere 43 milyar euroluk özel ve kamu yatırımı harekete geçirilecek.

Avrupa Birliği'nin çip üretimindeki payının 2030 yılına kadar %20'ye ulaşması hedefleniyor. Mevcut halde, Avrupa Birliği'nin çip üretimindeki payı %9 seviyesinde yer alıyor.

Söz konusu kanun, Avrupa Parlamentosu ve AB üyesi ülkelerin resmi onayı sonrası Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak ve ardından yürürlüğe konulacak.

Çipler, otomobillerden akıllı telefonlara kadar çok sayıda teknolojik ürünün içinde bulunuyor.

Küresel ölçekte çip üretiminin büyük bölümü Asya ülkelerinde yapılıyor. Çip üretiminin neredeyse yarıya yakını ve gelişmiş çiplerin ise neredeyse tamamının üretimi Tayvan'da yapılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin de Avrupa Birliği benzeri çip stratejileri belirleyerek bu alanda yatırımlara hız kazandırdı.

Çip tesisleri çok yüksek maliyetlerle kurulabiliyor. Henüz başlangıç düzeyinde bir çip üretim fabrikasının maliyeti milyarlarca doları buluyor. Çip tesisleri, teknolojik ilerleme sebebiyle yaklaşık 5 senede eskimiş olarak değerlendiriliyor.

Halihazırda çip üretiminde Amerika Birleşik Devletleri'nin Intel, Tayvan'ın TSMC ve Güney Kore'nin Samsung firmaları ilk sıralarda bulunuyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079245/ab-cip-uretimini-artirmayi-hedefliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.