2023 Kurban Bayramı Ne Zaman? Teşrik tekbirleri ne zaman başlar? Kurban Bayramı'nda teşrik tekbiri nasıl getirilir?

2023 Kurban Bayramı Ne zaman, Kaç Gün Tatil?
Büşra Ünal
|
26 Haziran 2023, Pazartesi - 23:00
2023 Kurban Bayramı Ne Zaman? Teşrik tekbirleri ne zaman başlar? Kurban Bayramı'nda teşrik tekbiri nasıl getirilir?

İslam dinindeki iki kutsal bayramdan biri olan Kurban Bayramı ne zaman ve kaç gün?

Kurban Bayramı Ne zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı takvime göre; 2023 Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba Günü başlıyor. Yani 28 Haziran Çarşamba bayramın ilk günü oluyor. 

Bayramın Arefesi;             27 Haziran 2023 Salı

Bayramın Birinci Günü;     28 Haziran 2023 Çarşamba

Bayramın İkinci Günü;       29 Haziran 2023 Perşembe, 

Bayramın Üçüncü Günü;    30 Haziran 2023 Cuma 

Bayramın Dördüncü Günü; 1 Temmuz 2023 Cumartesi 

idrak edilecek.

2023 Kurban Bayramı Kaç Gün Tatil Olacak?

Bayram tatili 4 gün olacak. Bayram 28 Haziran Çarşamba başlıyor 1 Temmuz Cumartesi bitiyor. 

Teşrik tekbirleri ne zaman başlar? Kurban Bayramı'nda teşrik tekbiri nasıl getirilir?

Kurban Bayramı'na girmeye saatler kala İslam alemi teşrik tekbirlerinin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Teşrik tekbirleri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman başlar?

Teşrik Tekbiri Nedir?

Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak demektir. Teşrik tekbiri ise, Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, 23 farz namazının peşinden birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diyerek tekbir getirilmesidir. 

Teşrik tekbiri nasıl başladı?

Teşrik tekbirlerinin başlangıcı, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayıyla ilgilidir. Hz. İbrahim gördüğü rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir, hazırlıklar sırasındaysa gökten bedel olarak bir koç indirilir.

Cebrail; "Allahu ekber, Allahu ekber" diyerek tekbir getirince, Hz. İbrahim bu sesi duyar ve başını gökyüzüne çevirir. Onun bir koçla geldiğini görünce de "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu kelimeleri işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail de "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der.

Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetleri vardır. (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerin görüşüne göre Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirilmesi kadın erkek her Müslümana vaciptir.

Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir.

Teşrik günleri bittikten sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82).

Şâfiî mezhebi görüşüne göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2079430/2023-kurban-bayrami-ne-zaman-tesrik-tekbirleri-ne-zaman-baslar-kurban-bayraminda-tesrik-tekbiri-nasil-getirilir
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.