Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, çalışmalar başladı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı doğal dokusunu koruyarak restore ediyor. Kurtuluş Savaşı’nın önemli tarihi binaları arasında yer alan konakta çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Ecem Çetin
|
22 Nisan 2023, Cumartesi - 09:42
Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, çalışmalar başladı!

Başkent'in önemli miraslarını yaşatmak ve  gelecek nesillere aktarmak için önemli projelere imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kurtuluş Savaşı’nın önemli tarihi binaları arasında bulunan Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmetçik’e gıda desteği sağlayan 5 bin 755 metrekare alan üzerine kurulu konakta rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme işlemleri gerçekleştirilecek.

Dokusuna uygun olarak restore edilecek olan  Gölbaşı Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nda  çalışmaların 2023 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.  

Proje kapsamında yapının bodrum katında yörenin tarımsal ürünlerine ait sergi mekânı, zemininde ve birinci katında ise tadım mekânları olacak. Konakta yer alan bir oda da Hallaçlı Mehmet Ağa’nın özel eşyaları ve döneme ait evrak ile objelerin sergileneceği bir müze olarak dizayn edilecek.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Mehmet Atak’ın kızı Andaç Atak tarafından Büyükşehir Belediyesine hibe edilen ve Cumhuriyet Dönemi’ne ışık tutan 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip tarihi konağı yeniden ayağa kaldırarak kent turizmine kazandırmayı amaçlıyor.

"Milli mücadelenin her parçasını gün yüzünüze çıkararak korumaya devam ediyoruz"

ABB Başkanı Mansur Yavaş, yapılan çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: 

“Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı'nda, kahramanlarımızın ekmek ihtiyacını karşılayan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı'nı restore ediyoruz. Milli mücadelenin her parçasını gün yüzünüze çıkararak korumaya devam ediyoruz” 

"Başkentimizin ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankaralıların hizmetine sunacağız"

Çalışmaları yerinde inceleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, yapının tarihi dokusuna uygun olarak restore edileceğini belirterek, “Konak Cumhuriyetimizin 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin, Ulus Tarihi Kent Merkezinde çok sayıda gördüğümüz sivil mimari örneğinin kırsaldaki tek örneği diyebileceğimiz kimlikte bir yapı. İlk etapta temizleme çalışmaları yapıldı. Şimdi de sağlamlaştırma çalışmalarına başladık. Bir süre sonra da restorasyon çalışmasını tamamlayarak, Başkentimizin ve Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankaralıların hizmetine sunacağız” dedi.  


Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı, katılımcı bir anlayışla Başkent turizmine kazandırmayı amaçladıklarının altını çizen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

“Ankara’da yaptığımız tüm tarihi, kültürel ve nitelikli mimari yapılara yönelik çalışmalarda oluşturduğumuz süreci burada da geliştirdik. Bu binayı restore ederken sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odaları ile üniversitelerle arama toplantıları yaptık. O arama toplantıları neticesinde de projenin felsefesini oluşturarak, proje çizimlerini tamamladık ve projemizi de Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna tescilli bina olduğu için onaylattık.  Daha sonra uygulama ihalesini yaparak restorasyon çalışmalarını başlattık.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079638/golbasi-hallacli-mehmet-aga-konagi-calismalar-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.