Ali Babacan kimdir?

Demokrasi Ve Atılım Partisi'nin (DEVA) kurucusu olan Ali Babacan, geçmiş dönemlerde Milletvekilliği, Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomi Bakanlığı görevlerinde bulundu. Babacan, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Hande Akyol
|
24 Nisan 2023, Pazartesi - 14:52
Ali Babacan kimdir?

Ali Babacan 4 Nisan 1967 tarihinde, Hilmi ve Güner Babacan çiftinin oğlu olarak Ankara'da dünyaya geldi.

Eğitim hayatı

1985 yılında TED Ankara Kolejini, 1989 yılında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümünü 4.00 not ortalaması üzerinden birincilikle tamamladı. Yüksek lisans eğitimi için Amerika’ya giden Babacan, Northwestern Üniversitesi’nde işletme dalında eğitim aldı.

1992-1994 yılları arasında Amerika birleşik Devletleri’nde finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan özel bir şirkette danışman olarak çalıştı.

Babacan daha sonra, 1994-2002 yılları arasında Ankara’daki aile şirketinin başına geçti.

Siyasi hayatı

2001 yılında siyasete atılan Ali Babacan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) kurucu üyeliği ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Babacan, 58. Ve 59. Hükümetlerde, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.

Daha sonra 60. Hükümet döneminde, Dışişleri Bakanı olarak görevine devam etti. Ardından Dışişleri Bakanlığı görevini Ahmet Davutoğlu’na devreden Babacan, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürdü. Babacan, 63. Hükümette ise Başbakan Danışmanı olarak çalıştı.

Babacan, 8 Temmuz 2019 tarihinde AK Parti’den istifa etti.

2020 yılında DEVA Partisi’ni kurdu

Türkiye’nin geleceği için yeni bir siyasi parti oluşturmak üzere çalışmalara başladıklarını duyuran Babacan, kurucular kurulunun oluşturduğu bir heyet ile yeni partinin kuruluş dilekçesini 9 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na sundu. Partinin adı, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) oldu. Yeni partide, AK Parti’den istifa eden birçok isim de yer aldı.

Parti ilk toplantısını 10 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdi. Genel başkanlığa oy birliğiyle Ali Babacan seçildi.

İyi derecede İngilizce bilen Babacan, siyasi çalışmalarına hızla devam etmektedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079837/ali-babacan-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.