İhtiyaç kredisi faiz oranında rekor artış

Bankacılık sektöründe faiz oranlarında yükseliş sürüyor. Bazı bankalar faiz oranını yüzde 6'ye çıkarırken, yıllık basit faiz oranı %59,88'e kadar ulaştı.
Ankara Masası
|
24 Mayıs 2023, Çarşamba - 09:48
İhtiyaç kredisi faiz oranında rekor artış

Ekonomi son dönemde yaşananlar faiz oranlarında büyük artışa neden oldu.

Merkez Bankası, tüketici kredilerini de menkul kıymet kapsamına alarak 10 Mart'tan bu yana tüketici kredisi faizlerinin yükselişe geçmesine neden oldu.

 Ancak Merkez Bankası daha sonra yaptığı düzenlemeyle 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredilerini menkul kıymet zorunluluğu dışında bıraktı. Bununla birlikte, ihtiyaç kredilerine uygulanan faiz üst sınırı, beklenenden ters bir etki yarattı. Bunun en büyük sebebi TL mevduat faizlerinin daha hızlı artması oldu. Bankacılık sektörü, hem TL mevduat oranını hem de Mart sonunda getirilen TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini yukarı çekerken, ihtiyaç kredilerinde zarar etmemek ve arzı azaltmak amacıyla ihtiyaç kredi faizlerini de yükseltti.

Faiz oranları yüzde 6'ya kadar ulaştı

Ekonomi gazetesinde yer alan Şebnem Turhan'ın haberine göre, 10 Mart öncesinde özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık %2,76 olan yıllık basit faiz oranı, ihtiyaç kredileri için %33,12 seviyesindeydi. Ancak ikinci tur seçimlerinden önce bu faiz oranları aylık %5 ve üzerine çıktı. Böylece yaklaşık 2.5 ay içinde ihtiyaç kredi faizleri yıllık bazda 26.5 puan birden yükseldi.

Ancak bazı bankalarda bu oranlar %6'ya kadar çıktı. Bu hesaplamalara göre, 2 Mayıs'tan 22 Mayıs'a kadar olan dönemde ihtiyaç kredi faizinde 12 puanlık bir yükseliş yaşandı ve yıllık basit faiz oranı %59,88'e kadar ulaştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2083337/ihtiyac-kredisi-faiz-oraninda-rekor-artis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.