Peniste kızarıklık neden olur, nasıl geçer?

Peniste kızarıklık neden olur, nasıl geçer?
Büşra Ünal
|
29 Mayıs 2023, Pazartesi - 20:53
Peniste kızarıklık neden olur, nasıl geçer?

Peniste kızarıklık olması endişe uyandıran durumlardandır. Bu durumun bir çok nedeni olabilir. En yaygın sebepleri arasında klamidya ya da genital herpes benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu, kullanılan hijyen malzemeleri (duş jeli, sabun) sebepli oluşan kimyasal tahrişlerdir.  

Peniste kızarıklık neden olur?

1 - Balanit: Penis baş ve ucunun iltihaplanması durumudur. Sünnet derisi dahil penis başında şişme ve kızarıklık oluşur. 

2 - Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: klamidya, genital siğiller, HPV virüsü, bel soğukluğu, uçuk ve paraziter enfeksiyon (trichomonas vaginalis) benzeri cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olabilir. 

3 - Mantar Hastalığı: Hijyen eksikliği gibi bir çok sebepten ortaya çıkar. 
Erkeklerde peniste oluşan mantarın sebebi ise candida adı verilen bir tür mayadır. Peniste mantar oluşmasını engellemek ve hijyeni sağlamak için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. 

4 - Penisin Aşırı Kullanımı: Cinsel ilişki ya da mastürbasyon için çok sık temas edilmesi ve aşırı sürtünme tahrişe neden olabilir. 

5 - Kasık Mantarı (Tinea Kruris): Kalça, kasık ve oyluklarda görülen bir tür enfeksiyondur. Bu mantar peniste kızarıklık, kaşıntı ve döküntü gibi şikayetlere yol açabilir. Kasık mantarı daha çok yetişkin erkeklerde görülür. 

6 - Klamidya Hastalığı:  Bu hastalığın asıl sebebi Chlamydia trachomatis bakterisidir ve bu bakteri vajinal, oral veya anal seks sonucunda karşı tarafa bulaşmaktadır. Klamidya hastalığı belirtilerinden bazıları şunlardır: peniste kızarıklık, akıntı, idrara çıkarken yanma ve testislerde ağrı ve şişlik.

7 - İdrar Yolu Enfeksiyonu: Böbrek, mesane ve üretrada oluşan her türlü enfeksiyon idrar yolu enfeksiyonu sayılabilir. Bunun en yaygın sebebi ise çoğunlukla dışkı bakterileridir ve bu bakteriler enfeksiyon oluşumuna yol açmaktadır.

8 - Genital Herpes: HSV-2 virüsünün yol açtığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan olup erkeklerde rektal ve genital bölgede yaralara yol açabilmektedir. Bu yaraların tedavisi yoktur.

Peniste Kızarıklık Nasıl Geçer?

Öncelikle Üroloji Doktoruna gidilmelidir. 

Doktorunuz bu durumun nedenini tespit edip aşağıdaki tedavi yöntemlerine başvuracaktır. 

  • Antibiyotikler: Kızarıklığın sebebi bel soğukluğu ve klamidya benzeri bakteri sebepli meydana gelen bir enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotikler ile tedavi mümkün olabilmektedir. 
  • Antifungal ilaçlar: Kızarıklık mantardan kaynaklandıysa antifungal ilaçlarla tedavi mümkün olabilir. 
  • Dermatolojik kremler: Kızarıklığın sebebi sadece bir cilt problemiyse doktorlar tedavi için sadece steroid kremler veya merhemlerin kullanılmasını yeterli bulacaktır.
http://www.ankaramasasi.com/haber/2084060/peniste-kizariklik-neden-olur-nasil-gecer

Yorumlar (2)

Yorumunuz İletilmiştir.
....
16 Eylül 2023, 12:54
Penisimde ve taşak bölgesinde kaşıntı var ve kızamik gibi şişmiş nasıl gidilir ve kaşıntısı nasıl giderilir
Zeynettin can
12 Şubat 2024, 10:01
Penis ucunda kızarıklık hangi kremler kullanılmalıdır