Blinken: Türkiye’nin endişelerini dile getirmesi uygun

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO genişlemesi konusunda Türkiye'nin kaygılarını dillendirmesinin uygun olduğunu ifade etti.
Mevlüt Peker
|
12 Haziran 2023, Pazartesi - 21:13
Blinken: Türkiye’nin endişelerini dile getirmesi uygun

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO'nun genişlemesiyle ilgili olarak her üye ülkenin endişelerini dile getirmesinin önemine dikkat çekti ve Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleriyle ilgili endişelerin gündeme getirilebildiğini belirtti.

Blinken, İtalyan mevkidaşı Antonio Tajani ile Washington'da bir basın toplantısı düzenledi.

Blinken'e, İsveç'in PKK terör örgütüyle bağlantılı bir kişiyi Türkiye'ye iade etmesinin NATO üyelik sürecini nasıl etkileyeceği sorulduğunda, "Tarihsel olarak bakıldığında, Finlandiya ve İsveç'in üyelik süreçleri oldukça hızlı gelişti." şeklinde değerlendirme yaptı.

Blinken, iki ülkenin uzun süredir NATO'nun ortakları olması, AB üyelikleri ve Rusya'nın Avrupa güvenliğine yönelik tehditleri nedeniyle hızlı bir süreç izlemenin uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, her NATO üyesi ülkenin endişelerini dile getirmesinin önemine vurgu yaparak, NATO'nun 5. maddesine atıfta bulundu. NATO üyeliği, 5. madde uyarınca saldırıya uğrayan üyelere diğer üyelerin destek vermesi anlamına geldiğini ifade etti. Bu bağlamda Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleriyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Blinken, her iki ülkenin de Türkiye'nin endişelerini gidermek için gerekli adımları attığını belirtti ve diğer NATO müttefikleri ve ABD'nin artık İsveç'in resmi olarak NATO'ya katılması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi. Beklentisinin, bu durumun Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde gerçekleşebileceği olduğunu dile getirdi.

Blinken, Türkiye, İsveç ve NATO arasında bu hafta tekrar bir toplantı yapılacağını duyurdu.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, İtalya'nın İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini belirterek, "Gelecek ay yapılacak olan NATO Vilnius Zirvesi'nde bunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın NATO üyeliğiyle ilgili olarak ise Tajani, başlangıçta NATO-Ukrayna Konseyi'nin kurulabileceğine işaret etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2085845/blinken-turkiyenin-endiselerini-dile-getirmesi-uygun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.