5 yıl sonra ABD ve Çin dışişleri bakanları görüştü

5 yıl aradan sonra ABD ve Çin arasında dışişleri bakanları düzeyinde görüşme gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Blinken ve Qin samimi, somut ve yapıcı görüşmede bulundu” denildi.
Mevlüt Peker
|
18 Haziran 2023, Pazar - 20:11
5 yıl sonra ABD ve Çin dışişleri bakanları görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Qin Qang arasındaki görüşmenin samimi, somut ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pekin'de Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sözcü Matthew Miller, Blinken ve Qin arasındaki görüşmenin samimi, somut ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini belirterek, "Bakan, yanlış anlaşılma ve yanlış hesaplama riskini azaltmak için diplomasinin önemini vurgulayarak tüm konularda açık iletişim kanallarını sürdürmenin gerekliliğine işaret etti" dedi.

Matthew, Blinken'ın görüşmede ABD ve Çin arasında ortak küresel konularda işbirliği ve endişe verici bir dizi konuyu gündeme getirdiğini ifade ederek, "Bakan, Amerika Birleşik Devletleri'nin her zaman Amerikan halkının çıkarlarını ve değerlerini savunacağını ve müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte özgür, açık ve uluslararası kurallara dayalı bir düzeni sürdürme vizyonumuzu ilerletmek için çalışacağımızı net bir şekilde ifade etti" şeklinde konuştu.

Ayrıca Matthew, Blinken'ın Qin'i ABD'deki görüşmelere devam etmek üzere Washington'a davet ettiğini ve Qin'in bu daveti kabul ettiğini duyurdu. Blinken'ın temaslarını sürdürmek üzere Çin'de bulunduğu ve yarın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir görüşme yapmasının beklendiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin ise görüşmede Pekin'in Tayvan meselesi başta olmak üzere temel çıkarları ve endişeleri konusundaki tutumunu teyit ederken, "Tayvan sorunu, Çin'in temel çıkarlarının merkezinde yer almaktadır. Bu, Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli konu olduğu gibi en belirgin risktir. ABD'yi Tek Çin ilkesine ve iki ülke arasındaki üç ortak bildiriye uymaya çağırıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu. Qin, ayrıca Çin ile ABD arasındaki doğrudan uçuşların artırılmasının ele alınması gerektiğini belirtti.

Bakanların farklılıkları etkin bir şekilde yönetme, diyaloğu sürdürme, temasları ilerletme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086692/5-yil-sonra-abd-ve-cin-disisleri-bakanlari-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.