Giyim firmaları "Uygurları zorla çalıştırmakla" suçlanıyor

Fransa merkezli Avrupa Uygur Enstitüsü, "Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere, Çin’in diğer bölgelerinde Uygur Türklerine uygulanan insan hakları ihlallerine destek verdikleri" gerekçesiyle dünyanın önde gelen giyim şirketlerine dava açtı.
Mevlüt Peker
|
19 Haziran 2023, Pazartesi - 18:11
Giyim firmaları "Uygurları zorla çalıştırmakla" suçlanıyor

Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı Dilnur Reyhan, Nikkei Asia'ya yaptığı açıklamada, Uniqlo'nun çatı şirketi Fast Retailing, Zara'nın çatı şirketi Inditex ve Skechers'ı Uygurların tutulduğu kampların yapımı, idaresi ve gözetiminde rol oynamakla suçladı. Reyhan, söz konusu şirketleri insan hakları ihlallerini görmezden gelmekle suçlayarak, bu şirketlerin zorla çalıştırılan Uygur Türklerinden yararlandığına dikkat çekti.

Avrupa Uygur Enstitüsü, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Paris Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak şikayetlerini iletti.

Nikkei Asia'nın elde ettiği şikayet dosyasında, ABD Strateji ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ile Avustralya Stratejik Politikalar Enstitüsü'nün raporları ve Uygur çalışanların Skechers ayakkabı markasının üretiminde çalıştığını kanıtlayan videolar da yer alıyor.

Enstitünün iddiaları arasında, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplarda bulunan insanların zorla Çin'in farklı bölgelerine gönderildiği, dini vecibelerini yerine getirmelerinin yasaklandığı, ideolojik beyin yıkamaya maruz kaldıkları ve sürekli izlendikleri yer alıyor.

Fast Retailing şirketinden ismi açıklanmayan bir sözcü, Uniqlo'nun hiçbir imalathanesinin söz konusu bölgede bulunmadığını ve şirketin insan hakları ihlaline karşı sıfır tolerans politikası izlediğini belirtti. Skechers ise dava hakkında yorum yapmayacağını ve şirketin tedarik zincirinde zorla çalıştırma olmadığına dair onay aldıklarını ifade etti. Inditex ise titiz izlenebilirlik denetimleri ve zoraki çalıştırmaya karşı sıfır tolerans politikasıyla yaklaştığını vurguladı.

Daha önce Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan insan hakları ihlali, soykırım, zorla çalıştırma ve insan kaçakçılığı iddialarından ötürü açılan soruşturmayı düşürmüştü. Fransa Senatosu ise Uygurların zorla çalıştırılmasından kaynaklı ürünlerin ithalatını yasaklamayı amaçlayan bir önergeyi kabul etmişti. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi'nden, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırılmadan kaynaklı üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamaya yönelik yeni bir "ticari araç" geliştirmesi istenmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086824/giyim-firmalari-uygurlari-zorla-calistirmakla-suclaniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.