Üretim hattından 500'üncü Bayraktar TB2 SİHA çıktı

T500 kuyruk numaralı SİHA Bayraktar TB2 üretim bandından çıktı. Vatanseverlerin gururu olan yüzde yüz yerli ve milli silahlı insansız hava aracı SİHA Bayraktar TB2’nin üretim hattından çıkışı törenle kutlandı.
Mevlüt Peker
|
23 Haziran 2023, Cuma - 22:02
Üretim hattından 500'üncü Bayraktar TB2 SİHA çıktı

Türkiye'nin ilk milli silahlı insansız hava aracı olan Bayraktar TB2'nin 500'üncüsü üretim hattından çıktı. T500 kuyruk numaralı milli SİHA Bayraktar TB2'nin üretim hattından çıkışı, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen bir törenle kutlandı.

Bugüne kadar göreve başlamış 80 İHA ile birlikte üretilen Bayraktar TB2 S/İHA sayısı, 500. hava aracı olan T500 kuyruk numaralı milli SİHA'nın üretim hattından inişiyle birlikte toplamda 580'e ulaştı.

Törene Baykar personeli ve depremzede vatandaşlar da katıldı. Törende konuşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, dünyanın farklı bölgelerinde başarısını kanıtlayarak en çok ülkeye ihraç edilen ve sınıfında en iyi olan Bayraktar TB2'yi geliştiren ve üreten Baykar ekibini tebrik etti.

Milli insansız platformlar bir arada

Törende, Baykar'ın geliştirdiği diğer insansız sistemler olan Bayraktar TB2 SİHA, Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB3 SİHA ve Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı da sergilendi. Baykar ekibi, T500 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 SİHA ile bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

600 bin saatin üzerinde başarılı uçuş

Milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar, havada kalış ve irtifa rekorları kırarak 600.000 saatin üzerinde başarılı uçuş gerçekleştirdi. Türkiye'nin en uzun süre uçan milli hava aracı unvanını taşıyan Bayraktar TB2, yüzde 93 yerlilik oranına sahip olup yazılımları, tasarımı ve kritik bileşenleri tamamen milli ve özgün olarak Baykar tarafından geliştirilmekte.

Terörle mücadelede etkili

Bayraktar TB2 SİHA'lar, terörle mücadelede etkili bir rol oynamış olup Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı Zeytin Dalı, Bahar Kalkanı ve Pençe harekâtlarında görev almıştır. Ayrıca, Mavi Vatan'ın korunması ve güvenliği için önemli görevlerde de yer almıştı.

Dünya harp tarihine geçti

Bayraktar TB2 SİHA'lar, Türkiye'nin yanı sıra dost ve kardeş ülkelerin güvenliğine de katkı sağlamıştı. Libya'da meşru hükümetin darbecilere karşı mücadelesinde büyük başarı göstermiş ve Azerbaycan'ın yıllarca Ermenistan’ın işgali altında kalmış tarihi bölgesi Karabağ’ı özgür kılma mücadelesi olan Tek Vatan Harekâtı’nda harbin seyrini değiştirmişti. Azerbaycan’ın zaferi SİHA’lar ile kazanılmış ilk muharebe olarak dünya harp tarihine geçti.

Adına marşlar bestelendi

Milli SİHA'lar, savunma ve havacılık alanında bir paradigma değişikliği yaratarak, 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya savaşında dünyanın önünde tam bir güç çarpanı olarak ortaya çıktı. Bayraktar TB2'ler, Ukrayna'nın mücadelesinde sembol haline gelerek oyuncaklara dönüştü ve onun adına marşlar bestelendi. Ülkede Bayraktar Radyosu kuruldu ve yeni doğan çocuklara "Bayraktar" adı verildi. Bu başarılar sayesinde savunma analistleri ve uzmanlar tarafından dünyanın en iyi sınıfında olduğu gösterildi. Ukrayna'nın mücadelesine destek olmak amacıyla Bayraktar TB2 bağışında bulunmak isteyen dünya halkı, Litvanya, Polonya, Ukrayna, Letonya, Norveç, Kanada ve İspanya gibi 7 ülkede, ana bir muharebe platformunun adını taşıyan yardım kampanyaları başlattı.

Orman yangınlarıyla mücadele

Bayraktar TB2 İHA'lar, insani yardım görevleri ve afetlerde etkisini gösterdi. 2020 yılından bu yana Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile yapılan işbirliği kapsamında, Bayraktar TB2 İHA'lar, orman yangınlarının erken tespiti ve söndürme çalışmalarının etkin bir şekilde yönetilmesine yardımcı oldu. Milli İHA'lar, Baykar tarafından kurulan teknolojik altyapı sayesinde her yıl yüzlerce yangını hızla tespit ederek Yeşil Vatan'ın korunmasına katkıda bulunuyor.

Afetlerde etkisini gösterdi

2020'deki Malatya ve Elazığ depremlerinden itibaren deprem bölgelerinde görev yapan milli SİHA'lar, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra da önemli görevler üstlendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından başlatılan arama ve kurtarma faaliyetlerinde, Baykar Hızlı Haritalama Podu entegreli 7 Bayraktar TB2, toplamda 40 adet sahadaki çalışmalarda kriz masasına destek sağladı. Milli SİHA'lar, ayrıca arama-kurtarma, hasar tespiti, kriz yönetimi ve lojistik süreçlerin planlanmasında, düzensiz göç ve göçmenlerin takibinde, kaybolan dağcılar veya doğa sporcularının aranması ve kurtarılmasında etkin bir şekilde kullanılıyor.

NATO ve AB ülkelerinin semalarında

Baykar, rekabete dayalı bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte 2023 senesine 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat sözleşmesiyle başladı. Romanya’ya yapılan ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine kaydoldu.

30 ülkeye ihracat

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar teknoloji şirketi, 2003 senesinde İHA (insansız hava aracı) Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan sağladı. 2021 ve 2022 senelerinde TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine göre havacılık ve savunma sektörünün ihracat lideri oldu. 2022 yılında imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99.3 olan Baykar teknoloji firması, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Havacılık ve savunma sektörünün en çok ihracatını yapan şirketi olan Baykar’ın 2022 yılı cirosu 1.4 milyar doları aştı. Bayraktar TB2 SİHA’lar (silahlı insansız hava araçları) için şu ana kadar 30 ülkeyle ihracat anlaşmasına imza atıldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087428/uretim-hattindan-500uncu-bayraktar-tb2-siha-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.