Cüneyt Arkın vefatının 1. yıldönümünde anılıyor

Usta oyuncu Cüneyt Arkın, vefatının birinci yıldönümünde yad ediliyor.
Mevlüt Peker
|
28 Haziran 2023, Çarşamba - 20:41
Cüneyt Arkın vefatının 1. yıldönümünde anılıyor

Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncusu Cüneyt Arkın, vefatının birinci yılında anılıyor. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan bu usta sanatçı, 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir'in Karaçay köyünde dünyaya geldi.

Eğitim hayatında sırasıyla Eskişehir Necatibey İlkokulu, Eskişehir Ortaokulu ve Eskişehir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

Arkın, 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Askerliğini Eskişehir'de yedek subay olarak tamamlayan usta sanatçı, askerlik sonrasında bir süre Adana ve çevresinde doktorluk yapmıştır.

Oyunculuğu

Cüneyt Arkın, yönetmen Halit Refiğ'in teklifi üzerine 1964 yılında "Gurbet Kuşları" adlı sinema filmiyle oyunculuk kariyerine adım attı.

Oyuncunun hayatında dönüm noktası olan sahne, Ülkü Erakalın'ın yönettiği 1964 yapımı "Gözleri Ömre Bedel" filminin finalindeki kavga sahnesi oldu.

Duygusal-romantik jön karakterlerini bir süre canlandıran Arkın, ilerleyen dönemde Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yönelmeye başladı.

İstanbul'da binicilik ve karate eğitimi almanın yanı sıra bir süre Medrano Sirki'nde akrobasi eğitimi de alan Arkın, öğrendiklerini "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serileri gibi filmlerde beyaz perdeye yansıtarak Türk sinemasında eşi benzeri olmayan bir tarz geliştirdi.

Cüneyt Arkın, kariyeri boyunca 300'ün üzerinde filmde rol aldı, bazı filmlerde yönetmenlik ve senaristlik görevlerini üstlendi.

Türk sinemasına unutulmaz eserler kazandıran bu usta oyuncu, 28 Haziran 2022 tarihinde tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında vefat etti. Arkın, 10 Ağustos 1990'da Bayrampaşa'da bir esnaf ziyareti sırasında vatandaşlarla fotoğraf çektirmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088003/cuneyt-arkin-vefatinin-1-yildonumunde-aniliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.