Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin temkinli duruşunu sürdürmesi ve yayımlanan verilerden alınan karışık sinyallerle yön bulmaya çalışıyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
17 Mayıs 2024 09:26
GÜNCELLEME
17 Mayıs 2024 09:48
Küresel piyasalarda karışık seyir
AA
Kaynak AA

Yılın ikinci yarısına yaklaşırken, dünya genelinde enflasyon endişelerinin azalması gözleniyor. Merkez bankalarının yılın geri kalanında atacağı adımlara yönelik beklentiler de piyasaların fiyatlamalarını şekillendiriyor.

Çarşamba günü açıklanan enflasyon verilerinin ardından Fed’in eylülde faiz indirimi yapacağına dair beklentiler yüzde 74 iken, dün Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası bu olasılık yüzde 68’e düştü.

New York Fed Başkanı John Williams, yavaşlama işar

etleri gösteren enflasyon verilerinin sevindirici olduğunu ancak Fed’in yakın zamanda faiz indirimine gitmesi için yeterli olmadığını belirtti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise hizmet sektöründeki yüksek fiyatlara dikkat çekerek, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulması gerektiğini söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, mevcut faiz oranının korunmasının enflasyonun yüzde 2 hedefine düşmesine yardımcı olacağını ifade etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Fed’in sabırlı ve dikkatli olması gerektiğini, yıl sonuna doğru faiz indirimlerinin uygun olabileceğini belirtti.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 11 Mayıs ile biten haftada 222 bin kişiye düştü, ancak bu rakam beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yapımına başlanan yeni konut sayısı ise nisanda yüzde 5,7 artarak 1 milyon 360 bine yükseldi fakat piyasa beklentilerinin altında kaldı. Sanayi üretimi ise nisanda bir önceki aya göre değişmedi.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün 2 baz puan artarak yüzde 4,38'e yükselirken, altının ons fiyatı yüzde 0,4 düşüşle 2 bin 377 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı yeni günde yüzde 0,1 artışla 83,3 dolara yükselirken, bakırın libresi 5 dolar seviyesinden düşüş gösterdi. Dün yüzde 1,1 azalarak 4,92 dolara inen bakırın libresi, yeni günde yüzde 0,5 artışla 4,94 seviyesinde bulunuyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,26, Dow Jones endeksi yüzde 0,10 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,21 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün İtalya hariç satış ağırlıklı bir seyir hakimken, bugün Euro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında. Analistler, Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 0,6, yıllık ise yüzde 2,4 artmasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indirimine gideceği kesin gözüküyor ve para piyasalarındaki fiyatlamalar, ECB'nin bu yıl toplamda üç kez faiz indirebileceğine işaret ediyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,69, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 yükselirken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,12 düştü. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.

Asya’da haftanın son işlem gününde karışık bir seyir izlenirken, Çin'de açıklanan veriler ekonomiye ilişkin endişeleri artırdı. Ülkede sanayi üretimi yıllık yüzde 6,7 artarak beklentileri aşsa da, perakende satışlar yüzde 2,3 artışla öngörülerin altında kaldı. Çin'de harcamaların düşük kalması deflasyon endişesini güçlendirirken, hükümetin aldığı tedbirler satış baskısını hafifletti. Çin hükümeti, yerel yönetimlerin makul fiyatlardan konut almasına izin verecek ve mortgage faizlerinde taban uygulamasını kaldıracak.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) haziranda faiz artırımına gideceği ve bu yıl üç kez faiz artırabileceği söylentileri, dolar/yen paritesindeki yükselişi sınırladı ve risk iştahını azalttı. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 arttı.

Türkiye'de dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,59 artışla 10.319,96 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 10 Mayıs haftasında 7 milyar 547 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolara çıktı ve son 3 yılın en güçlü rezerv artışı kaydedildi. Yabancı yatırımcıların Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) alımları da 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Programımızın olumlu sonuçları ve artan güvenle güçlenen finansal istikrar dezenflasyona önemli katkı sağlayacak." dedi.

Dolar/TL, dün yükseliş eğiliminde bir seyir izleyerek günü 32,2726 seviyesinden tamamladı ve bugün bankalararası piyasada 32,2590 seviyesinde işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.400 ve 10.500 seviyeleri direnç, 10.300 ve 10.200 puan teknik destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye nisan ayı konut satış istatistikleri

10.00 Türkiye mart ayı konut fiyat endeksi

10.00 Türkiye mart ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri

10.00 Türkiye mayıs ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

12.00 Euro Bölgesi nisan ayı TÜFE

17.00 ABD nisan ayı öncü endeksi

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.