Polonya’yı Wagner korkusu sardı

Wagner’ın Belarus’a yönelmesiyle tedirgin olan Polonya, acil olarak doğu sınırını güçlendirme kararı aldı.
Mevlüt Peker
|
28 Haziran 2023, Çarşamba - 23:31
Polonya’yı Wagner korkusu sardı

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini açıkladı.

Kaczynski, akşam saatlerinde yapılan güvenlik komitesi toplantısı sonrasında değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda alınan önemli kararları vurgulayan Kaczynski, "Doğu sınırımızın savunmasını güçlendirmek için geçici ve kalıcı projeler dahil olmak üzere kararlar alındı. Bunlar, Belarus'ta Wagner Grubu'nun varlığından kaynaklanan potansiyel yeni bir durumla ilgilidir" ifadelerini kullandı.

Kaczynski, elde ettikleri son verilere göre Belarus'ta 8.000 Wagner askeri bulunabileceğini belirtti.

Wagner güçlerinin Belarus'ta bulunmasının sadece Ukrayna için değil, komşu ülkeler Litvanya ve Polonya için de bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Kaczynski, "Wagner grubunun Belarus'taki varlığı, hibrit savaşın yeni bir aşamasını temsil edebilir. Bu aşama, şimdiye kadar karşılaştığımızdan çok daha zorlu bir aşamadır" şeklinde konuştu.

Kaczynski, sınırın güçlendirilmesinin, sınır yakınında konuşlu Polonya güçlerinin takviye edilmesini ve bölgede engellerin inşa edilmesini içereceğini belirtti.

Olay: Wagner grubunun Rus yönetimine isyanı

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etti ve bu tehdit sonucunda Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girdi.

Bu olay üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirdi.

Yevgeniy Prigojin, Moskova'ya döneceklerini duyurdu ve Kremlin yönetimi ise ülkenin çeşitli bölgelerinde güvenlik önlemlerini artırdı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilen Yevgeniy Prigojin, 24 Haziran'da Rusya'ya dönmeyi planladıklarını açıkladı. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve plana göre saha kamplarına geri dönmek için konvoylarını geri çevireceklerini ifade etti.

Kremlin, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapatılacağını ve "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini belirtmişti.

Putin, 26 Haziran'da halka televizyon kanallarından seslenerek, "Bugün, Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus'a gidebilir." şeklinde konuşmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088016/polonyayi-wagner-korkusu-sardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.