Fransa daha da karışacak! 90 kuruluş protesto çağrısı yaptı

17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla ölmesinin ardından sokak gösterilerinin başladığı Fransa’da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı.
Mevlüt Peker
|
05 Temmuz 2023, Çarşamba - 18:29
Fransa daha da karışacak! 90 kuruluş protesto çağrısı yaptı

Fransa'da siyasi partilerin de dahil olduğu 90 kuruluş, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesine tepki olarak 8 Temmuz'da ülke genelinde kitlesel gösteriler düzenleme çağrısı yaptı.

Bu kuruluşlar, devam eden protestolar sırasında "Ülkemiz yaslı ve öfkeli" başlıklı ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin 27 Haziran'da Nael M. adlı genci yakın mesafeden vurarak öldürdüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, Nael'in öldürülmesinin Fransız devletinin yıllardır belli toplumsal gruplara karşı ayrımcı ve güvenlikçi politikalarının bir yansıması olduğuna dikkat çekildi ve hükümetin, emniyet teşkilatında ve polisin kullanmış olduğu yöntemlerde köklü değişiklikler yapması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Halk ile polis arasındaki ayrım, uzun süredir devam eden adaletsizlik, önyargı, şiddet, ayrımcılık, cinsiyetçilik ve hala kökü kazınmamış sistematik ırkçılığın izlerini taşıyan tarihe dayanmaktadır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, 8 Temmuz Cumartesi günü ülke genelinde kitlesel protestolar düzenleme çağrısı yapılarak, 2017 yılında yürürlüğe giren ve kolluk kuvvetlerinin silah kullanabileceği durumları gevşeten yasanın iptal edilmesi talep edildi.

Fransa'daki protestolar

    Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açarak, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü.

    Nael'in ölümüne tepki gösterenler, farklı kentlerde ülke genelinde sokaklara çıkarak polisle çatışmalara girmişti.

    Genci öldüren polis görevden uzaklaştırılmış ve tutuklanarak yargılanması kararlaştırılmıştı.

    Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon gibi birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kentte ise saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

    http://www.ankaramasasi.com/haber/2088719/fransa-daha-da-karisacak-90-kurulus-protesto-cagrisi-yapti
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.