Mah-i Devran Sultan kimdir?

Osmanlı İmparatorluğunun zirve dönemlerinde yaşamış ve Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olan Şehzade Mustafa'nın annesi olan Mah-i Devran Sultan kimdir? Hürrem Sultan ile olan çekişmeleriyle ön plana çıkan bir dönem Haseki Sultan olmuş olan Mah-i Devran Sultan hakkında bilgiler...
Suat Mutlu
|
10 Temmuz 2023, Pazartesi - 13:18
Mah-i Devran Sultan kimdir?

Mah-i Devran Sultan ya da diğer kaynaklarda bilinen adıyla Gülbahar, 1500'lerin başında Bosna'da doğdu ve asıl adı Anastasia olarak biliniyordu.  İstanbul'a getirildikten sonra sarayda eğitim aldı ve güzelliğiyle dikkat çekti. Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi olmuştur. 1515 tarihinde Sultan Süleyman'la olan evliliğinden olan ilk çocukları Mustafa'yı dünyaya getirmesiyle Haseki Sultan olmuştur.

Haseki Sultanlık dönemi

Mah-i Devran Sultan, oğlu Şehzade Mustafa'nın  Saruhan Sancak Beyi olarak görevlendirilmesiyle beraber Osmanlı geleneklerine uygun olarak Saruhan'a gönderildi.

1553 yılında Sultan Süleyman,  Şehzade Mustafa'yı Konya'da iken kendisini tahttan indireceği inancı ve söylentileriyle  boğdurtarak infaz etti.  

Mah-i Devran Sultan, şehzadenin annesi olarak Bursa'ya sürgün edildi. 

Ölümü

Bursa'ya sürgün edildikten sonra sultan olarak kendisine verilen ödeneklerin kesilmesi sonrasında yaklaşık on yıla yakın sefalet içinde yaşamıştır. Sultan Süleyman, Hürrem Sultan'ın vefat etmesinin ardından  Mah-i Devran Sultan'ı  Bursa Hisarı'nda, İmaret-i İsâ mahallesindeki Leyszâde evini kendisine aldırttı.  Mah-i Devran, 3 Şubat 1581 tarihinde vefat etti ve mezarı oğlu Şehzade Mustafa'nın mezarının yanına defnedildi. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089397/mah-i-devran-sultan-kimdir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Anonim 2024
05 Şubat 2024, 00:45
Mahidevran diye hürremin resmini koymaniz komik