Stoltenberg'den Türkiye ve İsveç açıklaması

Türkiye ve İsveç ile yaptığı üçlü görüşmeye ve sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi. Stoltenberg, "Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım" açıklamasında bulundu.
Mevlüt Peker
|
10 Temmuz 2023, Pazartesi - 23:09
Stoltenberg'den Türkiye ve İsveç açıklaması

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağı, NATO'nun tarihinde ilk defa Terörle Mücadele Özel Koordinatörü ataması yapılacağı, Türkiye'nin AB sürecinin ise İsveç tarafından aktif olarak destekleneceği bilgisini verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile “İsveç'in NATO üyeliği başvurusu” ile ilgili yaptığı üçlü görüşme sonrası objektiflerin karşısına geçti.

Jens Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye (Türkiye Büyük Millet Meclisi) en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İsveç'in Madrid Zirvesi'nden bu tarafa “Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek” için çalıştığının altını çizen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in terörle mücadelesinin NATO’ya katılımından sonra da devam edeceği vurgusunda bulundu.

Jens Stoltenberg, "Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaşmaya vardı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım." ifadelerini kullandı.

Soruları yanıtladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve İsveç arasında kurulması kararlaştırılan ikili güvenlik mekanizmasının, daha önce Madrid'de uzlaşılan konuların uygulanmasıyla ilgili olduğunu ve yeni bir müzakere süreci olmadığını belirtti.

Stoltenberg, Türkiye'nin ve İsveç'in endişeleri konusunda uzlaşmaya varıldığını ve ortak bir zemin bulunduğunu söyledi.

"Türkiye'nin onay belgelerini TBMM'ye sunma ve TBMM ile yakın çalışma taahhüdü" olduğunu ifade eden Stoltenberg, aynı şekilde İsveç'in de Türkiye ile terörle mücadeleyi artırma konusunda taahhütte bulunduğunu belirtti. NATO olarak terörle mücadelede daha fazla işbirliği yapabileceklerini dile getirdi.

Stoltenberg, Türkiye'deki sürecin zamanlamasına ilişkin net bir bilgi veremeyeceğini ve egemen meclislerin onay için ne kadar süreye ihtiyaçları olduğunun kendi takvimlerine bağlı olduğunu vurguladı.

İkili güvenlik mekanizmasının yılda bir kez üst düzey toplantı yapacağını ve terörün tüm türlerine karşı mücadele edileceğini belirten Stoltenberg, bu teklifin İsveç tarafından yapıldığını ifade etti.

Stoltenberg, AA muhabirinin Terörle Mücadele Özel Koordinatörünün rolüyle ilgili sorusuna cevap verirken, NATO'nun terörle mücadele konusunda özel bir konumu olduğunu söyledi. Terörle mücadele NATO'nun savunma planlarının bir parçasıdır ve Rusya'nın yanı sıra terörün de önemli tehditler arasında yer aldığını belirtti. Özel koordinatörün, terörle mücadele çabalarını koordine edeceğini ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele edileceğini, Afrika ve Orta Doğu'daki ülkelerle işbirliği yapılacağını ifade etti.

İsveç'in Türkiye'nin AB katılım sürecini, Gümrük Birliği'nin modernizasyonunu ve vize serbestisi çabalarını destekleyeceğini belirten Stoltenberg, bunun İsveç'in AB üyeliği çerçevesinde Türkiye'ye destek verme çabası olduğunu ve NATO'nun bu sürecin parçası olmadığını belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089469/stoltenbergden-turkiye-ve-isvec-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.