Stoltenberg'den Ukrayna'ya: Koşullar yerine getirilmeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği için 3 unsurdan oluşan paket hazırladıklarını, koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı üyeliğe davet edeceklerini söyledi.
Ankara Masası
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 04:12
Stoltenberg'den Ukrayna'ya: Koşullar yerine getirilmeli

NATO zirvesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta devam ederken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarının kritik bir dönemde güvenlik konusunda önemli kararlar aldıklarını söyledi. Stoltenberg, “Finlandiya'yı İttifak'ın tam teşekküllü bir üyesi olarak memnuniyetle karşıladık. Dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Kristersson ile vardığımız anlaşmaya dayanarak İsveç'i de tam teşekküllü olarak karşılamak için sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu. Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliği için bir paket hazırladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yılki Madrid Zirvesi'nden bu yana NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'ya daha fazla mühimmat, daha modern ekipman ve daha fazla sayıda Ukrayna askerinin eğitilmesi konusunda eşsiz destek sağladıklarını belirten Stoltenberg, Ukrayna'yı NATO'ya yaklaştıracak 3 unsurdan oluşan bir paket üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

“Müttefikler kabul ettiği zaman Ukrayna NATO'ya davet edilecek”

Birinci unsurun, Ukrayna'nın Sovyet döneminden NATO standartlarına, eğitimine ve doktrinine geçişini sağlayacak, savunma ve güvenlik sektörünün yeniden inşasına yardımcı olacak, tıbbi malzeme, mayın temizleme ekipmanı ve yakıt gibi kritik ihtiyaçların karşılanacağı çok yıllı yeni bir yardım programı olduğunu kaydeden Stoltenberg, ikinci unsurun ise krizlerin istişare edileceği, kararların alınacağı yeni bir NATO-Ukrayna Konseyi olacağını belirtti. Üçüncü unsur olarak Üyelik Eylem Planı'nda Ukrayna'nın NATO üyeliği yolunda iki aşamalı süreçten tek aşamalı sürece geçişini sağlayacak değişikliğe gittiklerini ifade eden NATO Genel Sekreteri, koşullar yerine getirildiği ve Müttefikler kabul ettiği zaman Ukrayna'yı NATO'ya davet edeceklerini aktardı.

“300 bin askerin hazır durumda olmasını hedefleniyor”

NATO'nun yeni savunma planlarına da değinen Stoltenberg, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana en kapsamlı savunma planlarını onayladıklarını duyurdu. Söz konusu planların, karşı karşıya oldukları Rusya ve terör gibi iki ana tehdide karşı koyacağını ifade eden Stoltenberg, bu kapsamda önemli miktarda hava ve deniz gücü olmak üzere 300 bin askerin hazır durumda olmasını hedeflediklerini aktardı. Güçlü caydırıcılık ve savunmanın, güçlü bir endüstriyel temel gerektirdiğine ve savunmaya daha fazla yatırım yapmak zorunda olduklarına vurgu yapan Stoltenberg, son tahminlere göre 2023 yılında Avrupalı müttefikler ile Kanada'nın savunma harcamalarının yüzde 8,3 oranında artmasını beklediklerini söyledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089623/stoltenbergden-ukraynaya-kosullar-yerine-getirilmeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.