BMGK, Kıbrıs'ta "federal çözüm" önerisini tekrarladı

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), Kıbrıs'ta Türk ve Rum taraflarına resmi müzakerelere dönme çağrısında bulunarak, "siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu, iki kesimli federal" çözüm önerisini tekrarladı.
Mevlüt Peker
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 18:47
BMGK, Kıbrıs'ta "federal çözüm" önerisini tekrarladı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Kıbrıs'ta düzenlenen kapalı oturumun ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Kıbrıs'ta bulunan BM Barış Gücü Misyonu'na tam destek verildiği ve misyonun görevine saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

BM Genel Sekreteri ve ekibinin kişisel ilgisinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, Genel Sekreter'in en kısa sürede BM temsilcisi atanması önerisinin desteklendiği belirtildi.

Ayrıca, adadaki her iki tarafın da gerçekleşen seçimlerin bir "fırsat penceresi" sunduğu ve taraflara yeniden iletişimi artırma ve somut adımlar atarak uygun bir ortam yaratma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, tarafların BMGK kararlarına uygun olarak, açık, esnek ve tavize açık bir şekilde siyasi eşitlik temelinde kapsamlı, adil, iki toplumlu ve iki kesimli federal bir çözüm için resmi müzakerelere dönme hedefiyle ilerlemesi gerektiği belirtildi.

Tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiği vurgulanan açıklamada, olası tek taraflı hamlelerin adada gerilimi artırabileceği ve barışçıl çözümü engelleyebileceği değerlendirildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089746/bmgk-kibrista-federal-cozum-onerisini-tekrarladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.