G7 Bildirisi Ukrayna’ya güvenlik çerçevesi çizdi

Ukrayna'ya destek için güvenlik çerçevesi çizen ortak bildiri yayımlayan G7 ülkeleri, bildiride, "Ukrayna'nın güvenliğinin, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu teyit ediyoruz… Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'nın saldırganlığına karşı kendini savunan Ukrayna'nın yanında olacağız" denildi.
Mevlüt Peker
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 19:09
G7 Bildirisi Ukrayna’ya güvenlik çerçevesi çizdi

G7 ülkeleri olan ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya, NATO Zirvesi kapsamında Ukrayna'ya destek amacıyla ortak bir bildiri üzerinde anlaştı.

G7 ülkeleri, NATO Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Ukrayna'ya destek amacıyla ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride, G7 ülkelerinin Ukrayna'nın sınırları içinde uluslararası alanda tanınan, savunma kabiliyetine sahip ve gelecekteki saldırıları caydırabilecek bir Ukrayna'nın stratejik hedefine olan güçlü bağlılıklarının bir kez daha teyit edildiği belirtildi.

Bildiride ayrıca, "Ukrayna'nın güvenliği, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır" ifadesine yer verilerek Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı ve sebepsiz işgalinin uluslararası barış ve güvenliğe bir tehdit olduğu, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve G7 ülkelerinin güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olmadığı vurgulandı.

G7 ülkeleri, Ukrayna'ya olan desteğini yinelediği son bildiride şu ifadelere yer verdi:

"Ne kadar uzun sürerse sürsün, Rusya'nın saldırganlığına karşı savunma yapmakta olan Ukrayna'nın yanında yer alacağız. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenlik ilkelerine saygı temelinde, demokratik değerlerimiz ve çıkarlarımız doğrultusunda Ukrayna'ya sürekli destek verme konusunda birliğimizi koruyoruz.

Bugün, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunurken, ekonomisini yeniden inşa ederken, vatandaşlarını korurken ve Avrupa-Atlantik topluluğuna entegrasyonunu sürdürürken, Ukrayna ile yasal ve anayasal gerekliliklerimize uygun olarak çift taraflı güvenlik taahhütleri ve düzenlemeleri içeren çok taraflı bir çerçeveyle resmi müzakerelere başlamak üzere anlaşmış bulunuyoruz. Ekiplerimizi bu müzakerelere derhal başlatmak üzere yönlendireceğiz."

G7 ülkeleri, uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeler üzerinde çalışacak

G7 Bildirisinde, her bir G7 ülkesinin Ukrayna ile belirli, iki taraflı ve uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeler üzerinde çalışacağı belirtildi. Bildiride, Ukrayna'nın mevcut savunma kabiliyetinin sürdürülebilir bir güce dönüştürülerek gelecekte Rus saldırganlığını caydırabileceği vurgulandı.

Bildiride, Ukrayna'nın hava savunması, topçu ve uzun menzilli atışlar ile zırhlı araçlar gibi diğer önemli yeteneklere öncelik verileceği ifade edildi. Ayrıca, Avrupa-Atlantik ortaklarıyla işbirliğinin artırılması ve kara, hava ve deniz alanlarında güvenlik yardımı ve modern askeri teçhizat desteği sağlanması taahhüdünde bulunuldu.

Bildiride, Ukrayna'nın savunma sanayi tabanının daha da geliştirilmesi için destek sağlanacağı, Ukrayna kuvvetleri için eğitim ve tatbikatların düzenleneceği, istihbarat paylaşımı ve işbirliği yapılacağı, ayrıca siber savunma, güvenlik ve dayanıklılık girişimleriyle hibrit tehditlerin ele alınmasına destek verileceği ifade edildi.

Ukrayna'nın ekonomik istikrar ve dayanıklılığı güçlendirilecek

G7 Bildirisi, Ukrayna'nın enerji güvenliğini ve ekonomisini teşvik etmek için elverişli bir ortam sağlanmasını amaçlayarak, ülkenin ekonomik istikrarını ve dayanıklılığını güçlendireceğini belirtti.

Açıklamada, Ukrayna'nın savaşın yol açtığı acil ihtiyaçları için maddi ve teknik destek sağlanacağı ifade edildi ve Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik hedeflerine ulaşması için gerekli reformların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride, gelecekteki Rus saldırıları karşısında Ukrayna ile acil danışma yapma niyeti altı çizilerek, "Yasal ve anayasal yükümlülüklerimize uygun olarak Ukrayna'ya hızlı ve güvenli askeri teçhizat yardımı ve ekonomik destek sağlamayı ve ekonomik ve diğer maliyetlerden Rusya'yı sorumlu tutmayı amaçlıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, imzacı ülkelerin Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkı kapsamında ihtiyaçları konusunda dayanışma içinde olma isteği dile getirilirken, "Bu amaç doğrultusunda, gelecekte bir saldırı durumunda Ukrayna'nın kendi toprak ve egemenliğini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna ile güçlendirilmiş bir güvenlik taahhütleri ve düzenlemeleri paketi üzerinde çalışacağız" değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, Rusya'nın hesap vermesini sağlama taahhütlerine de sadık kalındığı vurgulandı ve bunun Rusya saldırganlığının maliyetini artırmayı, ihracat kontrolleri ve yaptırımlar yoluyla Rusya'da işlenen savaş suçları ve diğer uluslararası suçlardan sorumlu olanlara hesap sormayı içerdiği belirtildi.

Bildiride, Ukrayna'nın taahhütlerine de yer verildi

G7 Bildirisi, savaş suçları ve diğer zulümler için cezasızlığın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) gibi uluslararası mekanizmaların çabalarını destekleme ve sorumluların uluslararası hukuka uygun bir şekilde hesap vermelerini sağlama kararlılığını yineledi.

Bildiride, G7 ülkelerinin kendi yasal sistemleriyle uyumlu olarak Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zararın telafi edilene kadar G7 ülkelerinin yargı yetkisine giren varlıklarının dondurulacağı teyit edildi. Ayrıca, "Rus saldırganlığından kaynaklanan zararların telafisi için uluslararası bir mekanizmanın kurulması gerekliliğini kabul ediyor ve uygun mekanizmaların geliştirilmesi için seçenekleri araştırmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Bildiride ayrıca, Ukrayna'nın ortak güvenliğine olumlu katkıda bulunacağına ve ortak yardımlaşma konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik tedbirlerini güçlendireceğine dair taahhüdüne de değinildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089750/g7-bildirisi-ukraynaya-guvenlik-cercevesi-cizdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.