Guterres: Erdoğan’a minnettarız

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tahıl anlaşması çabaları için Erdoğan’a minnettar olduğunu ifade etti.
Mevlüt Peker
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:12
Guterres: Erdoğan’a minnettarız

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye duyduğu minnettarlığı dile getirdi.

BM (Birleşmiş Milletler) Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, Guterres'in anlaşmanın sürdürülmesine odaklandığı belirtildi ve anlaşmanın küresel pazar için büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, Rusya ile BM arasındaki mutabakat zaptının küresel gıda fiyatlarını düşürmede etkili olduğuna dikkat çekilerek, "Genel Sekreter, aynı hedefe yönelik çabalarıyla Türkiye'ye minnettar." ifadesi kullanıldı.

Putin'e mektup

Guterres'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup gönderdiği açıklanan bildiride, mektupta Rusya ile BM arasındaki mutabakat zaptının ilerletilmesi ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamının önemi aktarıldığı belirtildi.

Açıklamada, Rusya Tarım Bankası'ndaki mali işlemleri etkileyen engellerin kaldırılması hedeflendiği ve Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden taşınmasının devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Guterres'in anlaşmanın küresel gıda güvenliği için önemini vurgulamaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, "Genel Sekreterin temel kaygısı dünyadaki zor durumda olan insanlardır. Anlaşmalar uygulanmazsa, küresel gıda ve gübre fiyatlarındaki artış en çok onlara zarar verir" denildi ve Guterres'in tüm taraflarla iletişimini sürdüreceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Guterres'in Rusya ile önerisi konusunda iletişimde olacağı ifade edildi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin dolmasına yaklaşırken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında İstanbul'da düzenlenen törenle imzalandığı hatırlatıldı.

Anlaşmanın süresinin daha önce birkaç kez uzatıldığı ancak 17 Temmuz'da sona ereceği belirtilerek, Rus yetkililerin anlaşmanın uzatılması için olumlu bir bakış açısına sahip olmadığı ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın 4 Temmuz tarihli açıklamasında, 262 bin ton Rus gübresinin Eylül 2022'den bu yana ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanacağı ancak sadece 20 bin tonun Malavi'ye ve 34 bin tonun Kenya'ya sevk edildiği belirtildi. BM'nin bu konuda sessiz kaldığı ve Batı ülkelerinin gıda ve gübre konularında bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmeyeceği ifade edildi. Bu nedenle, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da sona ereceği ve devam ettirilmesi için herhangi bir neden olmadığına dikkat çekildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 10 Temmuz'daki açıklamasında ise BM'nin tüm çabasına rağmen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya ile ilgili kısmının uygulanmadığı belirtildi. Lavrov, anlaşmanın Ukrayna ile ilgili kısmının ticari bir projeye dönüştüğünü savunarak, Ukrayna limanlarından ihraç edilen tahılın Dünya Gıda Örgütü'nün en fakir ve muhtaç ülkeler listesinde yer alan ülkelere yönelik olan kısmının yüzde 3'ten az olduğunu ifade etmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2089764/guterres-erdogana-minnettariz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.